Izbjegli irački kršćani polako se vraćaju svojim domovima koje su morali napustiti bježeći pred teroristima Islamske države. U najvećem kršćanskom gradu Karakošu gotovo dvije i pol tisuće povratnika, odnosno oko 500 kršćanskih obitelji, svečanom procesijom proslavilo je svoj povratak i novi početak.

S maslinovim granama u ruci, pjevajući drevne kršćanske himne na aramejskom jeziku, povratnici su prošli ulicama svoga oslobođenog grada. Na čelu procesije bili su svećenici, dok je za sigurnost bila zadužena vojska u oklopnim vozilima.

Tijekom svete mise u crkvi Bezgrešnog začeća BDM Sirske katoličke Crkve koju su islamisti oskvrnuli i zapalili, o. Andrej Halemba iz zaklade Pomoć Crkvi u nevolji pozvao je vjernike da oproste onima koji su ih protjerali.

“Plačemo gledajući na nasilje koje nas je zadesilo, no iz svojih srdaca moramo ukloniti bijes. U našim srcima ne smije biti mržnje. Moramo se pomiriti sa svojim susjedima”, kazao je o. Halemba.

Nakon slavlja svaka je obitelj svojoj kući ponijela maslinovu grančicu kao simbol povratka korijenima, a slična proslava istovremeno se odvijala i u susjednoj Barteli.

Foto: Aid to the Church in Need

Kako prenosi zaklada Pomoć Crkvi u potrebi, oko dvije tisuće obitelji, odnosno desetak tisuća ljudi, vratilo se u Karakoš, dok se do kraja rujna očekuje povratak oko dvije i pol tisuće izbjeglih kršćana.

Otac Andrej Halemba, koordinator za povratak izbjeglih kršćana, kazao je kako iračka vlada potiče i ohrabruje povratak prognanog stanovništva nastojeći osigurati im posao u javnom sektoru. Ipak, zbog nedostatka financijskih sredstava obnova uništene infrastrukture sporo napreduje što, naravno, mnoge obeshrabruje.

Do sada je obnovljeno oko tisuću kuća, no obnovu čeka još oko 12 tisuća domova. U njihovu obnovu uključile su se sve kršćanske Crkve u Iraku kako bi se izbjeglim kršćanima omogućio povratak. Procjenjuje se kako će obnova uništenih kuća iznositi više od 200 milijuna eura.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net