Argentinski pro-life zagovornici dali su podršku ginekologu Leandru Rodríguezu Lastri koji je ovog svibnja izveden pred sud zbog toga što je odbio izvršiti pobačaj.

Rodríguez, koji je pročelnik odjela za ginekologiju u bolnici Pedro Moguillansky u gradu Cipoletti, prije dvije godine odlučio je ne prekinuti trudnoću 19-godišnjoj djevojci koja je prethodno popila sredstvo koje joj je trebalo potaknuti pobačaj.

Argentinski ginekolog izjavio je da je djevojka bila u 23. tjednu trudnoće te da je zajedno s liječničkim timom i upravom bolnice odlučio ne prekinuti trudnoću.

Umjesto toga, stabilizirao je pacijenticu te je u 35. tjednu trudnoće izvršen porod. Nekoliko dana nakon toga, beba je posvojena i uskoro će napuniti dvije godine.

Međutim, argentinska zastupnica Marta Milesi podigla je tužbu protiv dr. Rodrígueza budući da je 19-godišnjakinja tvrdila da je dijete bilo začeto silovanjem, te je u skladu s time imala pravo pobaciti.

Više pro-life udruga zajednički su prikupile 50 tisuća potpisa na internetu kojima traže oslobađajuću presudu za argentinskog liječnika. Potpisi su prikupljani ispod pisma upućenog sucu Álvaru Meynetu i guverneru Albertu Wereltinecku.

“Očito je da se tužbom koju je podnijela zastupnica Marta Milesi, koja je aktivistica za pobačaj, želi zastrašiti liječnike da izvršavaju pobačaj čak i kada su trudnoće uznapredovale”, stoji u pismu koje su sastavile pro-life udruge.

“Dr. Rodríguez Lastra ispunio je svoju dužnost i Hipokratovu zakletvu, kao liječnik posvećen zaštiti života i skrbi za njega. Nadamo se da će se pravda poštivati”, zaključili su.

Sam dr. Rodríguez je izjavio kako “ovakve situacije napadaju cijelo društvo, obezvrjeđujući život i napadajući liječnike”.

“Pravosudni sustav koji ovo omogućuje dopušta da se odluke liječnika preispituju, čime dovodi u pitanje našu sposobnost da radimo i osiguram sigurnost”, izjavio je. “Znam da nisam počinio nikakav zločin”, dodao je argentinski liječnik. “Ponovno bih postupio jednako zato što odbijam da smrt djeteta leži na mojoj savjesti.”

Ivo Džeba | Bitno.net