U vezi sa zaraženima iz općine Čitluk među čime se spominje i “Majčino selo”, ravnatelj te ustanove za predškolski odgoj i socijalnu skrb fra Dragan Ružić uputio je 30. ožujka priopćenje za javnost.

Priopćenje je u cijelosti objavljeno na portalu Katoličkog tjednika nedjelja.ba.

Uvažavajući opravdano zanimanje javnosti i poštujući novinarsku potrebu za izvještavanjem, a u nemogućnosti da svima odgovorimo obraćamo se na ovaj način.

Vezano za pojavu virusa u općini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo počelo se neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice. Naime, istina je da su se tri djelatnice Majčina sela, inače časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, zadnjih 10 dana, u ustanovi nitko od djelatnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi ukazivali na moguću zarazu. Stoga je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je “žarište ili izvorište” zaraze.

Nakon što smo doznali za spomenute rezultate testiranja, po preporuci iz županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi odmah smo izvijestili općinsku epidemiološku službu te je mjerodavni epidemiolog odredio mjeru izolacije za cijelu ustanovu. Istoj službi poslali smo popis djelatnika i štićenika koji su bili u kontaktu s testiranim djelatnicama. Stupili smo u vezu s Domom zdravlja u Čitluku kao i s Općinskom sanitarnom službom. Svi centri za socijalni rad koji su nam povjerili štićenike uredno su obaviješteni o novonastalim prilikama kao i o stanju štićenika. U iščekivanju smo daljnjih uputa i preporuka nadležnih tijela.

Imajući u vidu posebno poslanje ove ustanove kao i dobrobit štićenika, koja nam mora svima biti na prvom mjestu, sve molimo za razumijevanje i posebnu osjećajnost. Štićenici, iako se nalaze u ovoj ustanovi, zaslužuju poštovanje i imaju pravo na dostojanstvo. Stoga svi smo u ovoj (ne)prilici pozvani odgovorno djelovati i svojim postupcima pomoći da se nadiđu nastale poteškoće.

Svima koji su nam u ovom vremenu iskazali potporu i spremnost za pomoć, od srca hvala. Posebno hvala našim odgojiteljicama koje su spremno prihvatile četrnaestodnevnu danonoćnu službu i ostale sa štićenicima. Našim djelatnicama želimo brz i uspješan oporavak!

Bitno.net