Zbor savjetnika Subotičke biskupije održao je u utorak 23. kolovoza 2022. godine u Domu biskupije izvanrednu sjednicu na poziv mons. Ferenca Fazekasa, generalnog vikara, kako bi razmotrio situaciju u kojoj se Biskupija našla zbog narušenog zdravstvenog stanja svog biskupa, mons. Slavka Večerina. Nakon što je u bolnici posjetio biskupa Slavka, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i metropolit, pridružio se sjednici Zbora, dok je u svojstvu eksperta na dijelu sjednice sudjelovao dr. Bojan Bagi, načelnik Službe za anesteziju sa reanimatologijom Subotičke bolnice i koordinator tima liječnika koji brinu o oporavku biskupa Slavka.

Zbor je na temelju medicinskog izvješća, kojega je predstavio dr. Bagi, konstatirao da je zdravstveno stanje biskupa Slavka ozbiljno narušeno, te da će za njegov oporavak biti potreban dulji vremenski period. Ujedno je potvrđena čvrsta opredijeljenost Subotičke biskupije da se oboljelom biskupu pruži sva potrebna potpora, kako bi njegov oporavak mogao biti što brži i učinkovitiji. U tom smislu će i medicinsko osoblje i zdravstvene ustanove učiniti sve što je u njihovoj moći, a mjesna Crkva će nastaviti molitvenom podupirati svoga biskupa. Vlč. dr. Ivica Ivanković Radak je upoznao nazočne o kanonsko-pravnim aspektima sličnih izvanrednih situacija. Članovi zbora su potom u otvorenom razgovoru i razmjeni mišljenja s nadbiskupom Hočevarom zaključili da zasad neće poduzimati nikakve izvanredne radnje zbog novonastale situacije, nego će se preko Apostolske nuncijature u Beogradu za upute obratiti Svetoj Stolici. Nadbiskup Hočevar je izrazio svoju očinsku potporu tom stavu, te je potaknuo članove zbora da rade na biskupijskom zajedništvu i jedinstvu među svećenicima i vjernicima laicima sa svojim biskupom.

Mons. Fazekas je u ime Zbora i cijele Subotičke biskupije zahvalio nadbiskupu Hočevaru i dr. Bagiju za blizinu i potporu, te je ujedno pozvao svećenike i vjernike da neumorno mole za oporavak svoga biskupa.