Princ Charles će sljedećeg mjeseca sudjelovati na kanonizaciji kardinala Johna Henryja Newmana. Nasljednik britanske krune će doputovati u Rim kako bi 13. listopada na Trgu svetog Marka, gdje je i sam kardinal Newman studirao prije svećeničkog ređenja, donosi National Catholic Register.

“Oduševljeni smo što će njegovo kraljevsko visočanstvo princ Charles predvoditi delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva na kanonizaciji kardinala Newmana”, stoji u pisanoj izjavi kardinala Vincenta Nicholsa, nadbiskupa Westminstera.

“Kardinalovo proučavanje vjere, dubina osobne hrabrosti, intelektualna jasnoća i kulturna osjetljivost čine ga duboko cijenjenim Kristovim sljedbenikom. Njegova služba, posebice među siromašnima, ostala je trajni znak crkvenog pastoralnog suosjećanja, ali i izazov svima nama danas”, dodao je kardinal Nichols.

Kardinal Neman je bio teolog, pjesnik, katolički svećenik i kardinal. Originalno je bio anglikanski svećenik, koji je 1845. godine prešao na katoličanstvo, a njegova djela se smatraju jednim od najvažnijih crkvenih djela u posljednjih nekoliko stoljeći. Na njegovoj beatifikaciji, koja je bila u rujnu 2010. u Birminghamu, okupilo se nekoliko desetaka tisuća vjernika.

Inače, princ Charles i njegova supruga Camilla su papu Franju susreli u travnju 2017. godine u Vatikanu. Princ od Walesa se prije toga 2009. godine susreo s papom Benediktom XVI., a 1985. u društvu tadašnje supruge Diane susreo je papu Ivana Pavla II.

Priču o obraćenju kardinala Newmana možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net