Požar koji je 15. travnja 2019. izbio u katedrali Notre-Dame oštetio je brojna vrijedna umjetnička djela kojima je potrebna obnova. Zato je dobrotvorna organizacija Prijatelji Notre Dame izašla s kreativnim prijedlogom u kojem donatori mogu sami odabrati obnovi kojeg umjetničkog djela žele darovati svoj novac, prenosi Aleteia.

Prema riječima predstavnika spomenute organizacije obnova pojedinih umjetnina bila je potrebna i prije požara pa je njihova inicijativa krenula još 2017. no s dodatnim oštećenjima koje je vatra nanijela proširio se opseg potrebnih radova, kao i doseg njihove inicijative.

Posjetitelji koji otvore web stranicu koju su Prijatelji Notre-Dame napravili vidjet će fotografije više od 40 umjetnina od vodoriga, sve do kipova i slika svetaca. Na popisu su, između ostalog, relikvijarij svete Genoveve, Le Brunovo Razapinjanje svetog Andrije, veliki ukrašeni zborski tepih, pozlaćeni križ koji stoji u središtu katedrale, a može se donirati i za obnovu krovišta.

Prema nekim procjenama, restauracija katedrale Notre-Dame koštat će preko milijardu dolara, a dosad je potrošeno oko 200 milijuna. U nedavnom razgovoru o napretku obnove, rektor katedrale mons. Patrick Chauvet kazao je: “Mogu reći da je katedrala spašena. Dobro je osigurana i sada smo pred velikim djelom rekonstrukcije koja neće destabilizirati cijelu građevinu.”

Na drugu godišnjicu požara, 15. travnja 2021., francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako će njegovo “obećanje o dovršetku 2024. godine biti ispunjeno”. To je godina kada će se u Parizu održati Olimpijske igre.

Ipak, stručnjaci procjenjuju da bi puna obnova mogla potrajati još 15 do 20 godina, ali vjeruju da bi do Olimpijskih igara 2024. katedrala mogla biti otvorena za “povratak bogoštovlja”.

“Cilj… je vratiti Notre Dame vjernicima i posjetiteljima 2024. To znači da će se 2024. u katedrali moći organizirati mise”, kazao je glasnogovornik obnove Jeremie Patrier-Leitus za Associated Press.