Otac Livinius Esomchi Nnamani, koji je za zaređen za svećenika u svojoj bolničkoj sobi na Veliki četvrtak ove godine uz posebno dopuštenje pape Franje, preminuo je od leukemije u 31. godini života. Sprovod mladog nigerijskog svećenika održan je u Rimu 26. travnja u župi San Giovanni Leonardi.

Posljednja 23 dana svog života posvetio je slavljenju mise iz svog bolničkog kreveta, prisjetio se svećenik koji ga je poznavao. „Oltar mu je bio bolnički krevet, gdje je mogao svoje patnje sjediniti s Kristovim. Živio je i služio euharistiju na tako snažan i vidljiv način, koji može ostalim svećenicima poslužiti kao pouka“, izjavio je za rimske novine Roma Sette velečasni Davide Carbonaro, piše CNA.

Otac Livinius je posljednje dvije godine studirao na Papinskom sveučilištu Svetog Tome Akvinskog, poznatom i kao Angelicum, kao bogoslov iz Nigerije, dok se u Italiji liječio od raka. Stupio je u red “Mater Dei” u Nigeriji prije deset godina, a doživotne zavjete položio je u rujnu prošle godine.

Nakon što mu se stanje pogoršalo, uputio je pismo papi Franji zamolivši ga da pomakne datum njegova ređenja. Papin odgovor uslijedio je 31. ožujka. Sveti je Otac odobrio da se može zarediti sljedeći dan, na Veliki četvrtak.

Za svećenika ga je zaredio pomoćni rimski biskup Daniele Libanori 1. travnja u bolnici Casilino Medica Group. “Naše svećeništvo doista doseže svoj vrhunac kada zajedno s kruhom i vinom znamo ponuditi cijeloga sebe, sve što nam je Gospodin dao, naše živote“, poručio je biskup u svojoj homiliji.

Svoju je svećeničku službu o. Livinius započeo podijelivši blagoslov liječnicima i medicinskim sestrama u bolnici. Umro je 23. travnja nakon što je sa svojim poglavarom, još jednim svećenikom i jednim mladićem koji je prepoznao njegovo zvanje sudjelovao na molitvi u kapeli Božjeg milosrđa.

Nakon sprovoda, posmrtni ostaci o. Liviniusa bit će prebačeni u njegov rodni grad u Nigeriji, gdje će biti pokopan. Na Angelicumu će se održati misa zadušnica za pokojnog mladog svećenika.