98-godišnji slovački kardinal Jozef Tomko preminuo je u ponedjeljak 8. kolovoza u Rimu. Kardinal Tomko bio je prefekt u miru Kongregacije za evangelizaciju naroda i najstariji član Kardinalskoga zbora.

Kardinalom ga je 1985. proglasio papa Ivan Pavao II.

Kardinal Tomko preminuo je u jutarnjim satima u svom stanu u Rimu, gdje su se o njemu brinule sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskog. U rimsku bolnicu Gemelli primljen je 25. lipnja zbog ozljede vratne kralježnice, a kući se vratio u subotu, 6. kolovoza, kako bi nastavio s kućnom njegom.

Tijekom boravka u bolnici posjetio ga je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Nakon što je primila vijest o njegovoj smrti, Slovačka biskupska konferencija pozvala je vjernike na molitvu za pokojnoga kardinala. Datum sprovodnih obreda u Rimu i Košicama bit će objavljen naknadno.

Poruku koju je objavio Tiskovni ured Slovačke biskupske konferencije glasi:

Teška srca, a ujedno i s nadom u uskrsnuće javljamo da je Njegova Eminencija kardinal Jozef Tomko danas, 8. kolovoza 2022., u ranim jutarnjim satima u svojoj rezidenciji u Rimu predao svoju plemenitu dušu Gospodinu, okružen svojim najbližim suradnicima.

Pozivamo sve da ga uključe u svoje molitve. Više informacija o sprovodu u Rimu i pokopu u katedrali sv. Elizabete u Košicama, gdje će biti i pokopan, bit će objavljeno u bliskoj budućnosti.