Preminuo je general Vojske Francuske Jean-Louis Georgelin koji je vodio i nadgledao obnovu pariške katedrale Notre-Dame. Njegovo je tijelo pronađeno u Pirinejima, nakon što se 18. kolovoza nije vratio u planinsko sklonište. Francuski mediji javljaju kako se pretpostavlja da je pao u blizini prevoja Faustin na planini Valier.

CNA piše da je francuski predsjednik Emmanuel Macron na X-u (bivšem Twitteru) objavio da smrt generala francuske vojske Jean-Louisa Georgelina znači da je “nacija izgubila jednog od svojih velikih vojnika i jednog od svojih velikih slugu”, dok je Notre-Dame ostao bez “arhitekta svojeg novog rođenja”.

Podsjetimo, francuski predsjednik Macron zadaću nadzora važnog projekta obnove Notre-Damea povjerio je Georgelinu u travnju 2019. godine. General je 2021. godine potvrdio da će katedrala biti obnovljena u najavljenom roku od pet godina te da će biti otvorena 2024. godine.

Jean-Louis Georgelin preminuo je u 74. godini života. Imao je iznimnu vojnu karijeru. Diplomirao je na elitnoj Vojnoj akademiji Saint-Cyr. Služio je u Alžiru, Libanonu te Bosni i Hercegovini, obučavao je američke vojnike i nadgledao francuske vojne operacije u Afganistanu i Obali Slonovače. Budući da je bio prakticirajući katolik, njemu je 2019. godine povjerena odgovornost za obnovu katedrale Notre-Dame, oštećenoj u katastrofalnom požaru koji je 15. travnja 2019. rastužio svijet.