Umirovljeni biskup Siona i švicarski kardinal Henri Schwery preminuo je 7. siječnja u rodnom selu Saint-Léonard u gradu Valesseu u 88. godini života. Više od 20 godina služio je kao biskup Siona, najstarije biskupije u Švicarskoj, javlja CNA.

Papa Franjo je obitelji kardinala Schweryja i lokalnoj katoličkoj zajednici 8. siječnja poslao telegram u kojem je izrazio sućut.

„Molim Oca da sa svim milosrđem u svom miru i svjetlu dočeka ovog čovjeka znanosti i ovoga pastira koji je bio intenzivno predan vođenju svoje biskupije“, napisao je Sveti Otac. Dodao je kako je pokojni kardinal uvijek pazio na pastoralne potrebe svojih vjernika te se zalagao za svećenička zvanja i formaciju svećenika. Također je bio angažiran u potrazi za jedinstvom Crkve u brojnim prilikama.

Kardinal Schwery rođen je 14. lipnja 1932. kao najmlađe dijete u obitelji s 11 djece. Za svećenika biskupije Sion zaređen je 1957. dok je još studirao matematiku i fiziku u Freiburgu. Kao prezbiter bio je na različitim službama: vojni kapelan, kapelan Katoličke akcije, profesor u kolegiju Sion, rektor malog i velikog sjemeništa u svojoj biskupiji. Biskupom ga ja imenovao sada sveti papa Pavao VI. 1977.

Njegovih 18 godina upravljanja biskupijom posebno je obilježio težak odnos sa sjemeništem u Ecôni, kojim je upravljalo Bratstvo Sv. Pija X. biskupa Marcela Lefebvrea. Kao predsjednik Švicarske biskupske konferencije od 1983. do 1988. nije uspio razuvjeriti biskupa Lefebvrea da odustane od ređenja za biskupe četvorice svećenika bez odobrenja Rima. Naime, kontroverzni biskup Lefebvre to je želio učiniti jer bi tako osigurao da se i dalje rede svećenici i biskupi koji su željeli sačuvati tradicionalnu Tridentsku misu te nisu pristajali na reforme Drugog vatikanskog sabora. Zbog toga ih je sveti papa Ivan Pavao II. ekskomunicirao iz Katoličke Crkve.

Za vrijeme njegova upravljanja biskupijom u Sionu uveden je stalni đakonat te je osnovano dijecezansko sjemenište 1986. Također je razvio pastoral usmjeren na potporu obiteljima i stvorio pastoralne sektore kako bi osigurao uravnoteženiju župnu mrežu. Uz to je bio domaćin Ivanu Pavlu II. na njegovom apostolskom putovanju u Švicarsku 1984., piše Vatican news.

Kardinalom je imenovan 1991. Umirovljen je 1994. zbog zdravstvenih razloga, ali je i dalje sve do 2012. ostao kardinal izbornik te je sudjelovao na konklavama 2005. kada je izabran Benedikt XVI. Zanimljivo je da je preminuo u svom rodnom mjestu gdje je nakon umirovljena pastoralno djelovao kao župni vikar.