Albanska časna sestra Marije Kaleta koja je tijekom vladavine komunističkog režima Envera Hoxhe tajno krštavala djecu te nosila pričest bolesnicima i umirućima, preminula je 2. siječnja u Skadru, u 93. godini života.

S. Marije rođena je u Nënshatu, u sjevernoj Albaniji, 10. studenoga 1929. U mladosti je prepoznala poziv u redovnički život. Zahvaljujući pomoći ujaka svećenika, pridružila se sestrama Kongregacije Presvetih Rana. U samostan je ušla 1940-ih, ne znajući da će morati čekati gotovo 50 godina da položi svečane zavjete. Naime, sedam godina nakon ulaska u samostan, komunističke vlasti prisilile su ju da napusti Kongregaciju i vrati se kući roditeljima. Nakon smrti roditelja, živjela je sama i naučila, kako je rekla, održavati vjeru u srcima vjernika živom, iako potajno“. Sama je bila svjedočila kako je uz suglasnost svećenika čuvala Presveti Oltarski Sakrament u ormariću u svom domu ta ga nosila bolesnima i umirućima. Kada je 1991. godine komunističkoj vladavini u Albaniji došao kraj, s. Marije mogla je položiti redovničke zavjete.

Kada je papa Franjo 2014. godine pohodio Albaniju, s. Marije je pred njim posvjedočila o polustoljetnom progonu kršćana u njezinoj zemlji. Među ostalim, opisala je i kako je potajno krštavala djecu što je Sveti Otac u jednoj propovijedi četiri godine nakon tog susreta istaknuo kao primjer Crkve majke, objavila je CNA.