Nedavne katastrofalne poplave u zapadnoj Njemačkoj nanijele su velike štete i na brojnim crkvenim objektima ističe se u prilogu njemačke katoličke agencije KNA ovoga vikenda.

Prema prvim mjerenjima u Biskupiji Trier različiti stupnjevi oštećenja zabilježeni su na 31 crkvi, osam župnih kuća i desetak dječjih vrtića koje vodi Crkva. Još je prerano govoriti o konkretnom iznosu troškova, a nije ni sigurno hoće li i koja zdanja morati biti iseljena. Za sve su vrtiće već pronađena privremena rješenja, dok škole koje na području biskupije vodi Crkva nisu bile oštećene.

Odgovorni u Crkvi na području Sjeverna Rajna-Vestfalija ne mogu još precizno govoriti o oštećenjima na crkvama i crkvenim zdanjima jer se štete na terenu još uvijek procjenjuju.

U Biskupiji Aachen oštećeno je 57 zdanja, među njima je 21 crkva. Preko biskupijskoga osiguranja župe su mogle dobiti 10.000 eura kratkoročne pomoći po zgradi kako bi se moglo krenuti s najnužnijim sanacijama. Nadbiskupija Köln prijavila je više od 200 šteta, od toga je više od 40 njih bilo na dječjim vrtićima. Samo u gimnaziji Sankt-Angela u Bad Münstereifelu šteta je procijenjena na više od 6 milijuna eura. Početkom školske godine nastava će biti na daljinu. U Nadbiskupiji Paderborn poplave su nanijele znatne štete crkvama, kapelama, župnim kućama i vrtićima.

Na području vestfalijske evangeličke Crkve podrumi crkava i župa potpuno su poplavljeni, a velika je šteta i na dječjim vrtićima, nekim umirovljeničkim domovima i Evangeličkoj visokoj školi Bochum. U Porajnju je teško oštećeno više od deset župnih kuća. Evangelička groblja nisu pretrpjela štetu, no poplavljeno je više gradskih. Na groblju u Bad Neuenahru vojska još uvijek danju čisti teren, a u večernjim satima članovi obitelji smiju posjetiti groblja svojih najbližih, a u pratnji su im dušobrižnici.

U međuvremenu Katolička i Evangelička Crkva u zapadnoj Njemačkoj nastoji pomagati žrtvama poplava, na primjer ovih je dana Caritas Biskupije Rottenburg-Stuttgart biskupijama Aachen i Trier stavio na raspolaganje 200.000 eura. Biskup Wolfgang Ipolt (Görlitz na istoku zemlje) upravo je dostavio 5000 eura Nadbiskupiji Köln i Biskupiji Trier, istaknuvši u pismu tamošnjim ordinarijima da „najmalobrojnija biskupija” želi dati bar simbolični prilog za pomoć, osobito obiteljima”.