Mladi su se, predvođen svojim župnicima, počeli okupljati u prijepodnevnim satima, te su već po dolasku imali mogućnost svete ispovijedi. Službeni dio susreta započeo je misom, na početku koje su svi zajedno izmolili molitvu Mladih za mlade. Slavlje je predvodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, te župnicima koji su dopratili mlade iz svojih župa. Biskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Dušan Milekić je na samom početku slavlja pozdravio okupljene, te izrazio radost što su došli u velikom broju. Mlade je pozdravio i biskup koadjutor mons. Svalina, te poručio mladima da su oni budućnost Srijemske biskupije.

Povjerenik je u homiliji poseban naglasak stavio na Isusove riječi iz pročitanog Evanđelja da će svijet mrziti njegove učenike, te kazao: „Nadam se da ste vjernici, jer ako želiš biti Kristov, ovo će se ostvariti, svijet će nas mrziti. Zašto je za ovaj svijet tako mrsko biti Kristov? Nadam se da ćemo se ipak odlučiti postati njegovima. Ovaj svijet ne voli istinu. Znamo kako je teško govoriti istinu… Možete li u susretu sa svojim prijateljima javno reći: ‘Ja vjerujem u Boga?’ Ili se bojimo da će kazati: ‘Ti si budala. Tko danas vjeruje u nekog tamo Boga koji je sve stvorio? Da meni netko kaže kako ću da živim i što mi je zabranjeno.’ Nažalost ne znaju tko je Bog. Danas te svijet neće htjeti prihvatiti ako vjeruješ u Boga. Ako ćeš htjeti biti častan, neće te voljeti, nego će reći: ‘Što se praviš važan? Misliš da si bolji od mene.’… Ako ste Kristovi i ako pripadate Crkvi, svijet će vas mrziti. Reći će da pripadate skupini zaluđenih, zaostalih… To prolazite svi, iako možda ne želite priznati… Želim da promislite o svemu onome što proživljavate i što je dio vaše svakodnevice. Voliš li Krista? Razumiješ li i znaš li tko je tvoj Bog? Znaš li Crkvu koja je majka svakog, ona brani svakog? Ne znači da u njoj nema grijeha, ali ona je Božja. Voliš li biti u njoj? Voliš li biti Gospodinov? Imaš li petlju da čvrsto stojiš i braniš Kristovu riječ?… Čuvajmo Kristovu riječ. Promišljate o ovome što ste čuli, ne kao o nečem negativnom, nego: ‘Da, to je moja svakodnevica, ali ostajem Kristov, hoću slušati njegovu riječ, hoću da me Krist prepoznaje, ne da me svijet ljubi’“ poručio je mladima vlč. Milekić.

Foto: Darko Peka

Na kraju misnoga slavlja župnik domaćin vlč. Marko Loš pozdravio je okupljene te kazao nekoliko riječi o povijesti kapele u kojoj se održava susret.

Drugi dio susreta započeo je predavanjem na temu ovogodišnjega gesla. Povjerenik za mlade je geslo susreta povezao s pitanjem možemo li biti Kristovi, ako nas svijet mrzi. Kazao je kako razumije mlade što osjećaju nemir zbog odnosa svijeta prema kršćanima, te im poručio: „Kristov mir je mir dubine mog bića. Gospodin daje mir koji tebi daje puninu tvog bića. Znam tko sam, znam što jesam, i kakav trebam biti. I znam čiji sam, tek je to posebno – Božji. To znači moje biće pripada nekom gdje nema prolaznosti. I ne samo to. Kad Gospodin kaže nekome ‘Dajem ti mir’, to je tako predivan mir zbog kojega se raduješ što jesi.“

Nakon predavanja uslijedilo euharistijsko klanjanje i zajednička molitva, a Presveti Oltarski Sakrament je ostao izložen i nakon službenoga dijela za osobne molitve.

Poslije duhovnog dijela susreta, ostavljeno je vrijeme za druženje. Tijekom cijelog dana na ulazu u crkvu je stajala kutija u koju su mladi mogli ubaciti papiriće s napisanim dojmovima, sugestijama, primjedbama i prijedlozima glede mjesta.

Pogledajte fotogaleriju!