Prije deset mjeseci nekoliko je tisuća Turaka prosvjedovalo ispred Aje Sofije, remek-djela bizantske umjetnosti i nekadašnje kršćanske bazilike koja je osmanskim osvajanjem Konstantinopola pretvorena u džamiju, a tridesetih godina prošlog stoljeća u muzej. Dio turskih muslimana, mahom pristalica predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ohrabreni ponovnim obilježavanjem ‘Pada Konstantinopola’, već nekoliko godina mole za ponovno pretvaranje nekad najveće pravoslavne bazilike u džamiju.

Neki smatraju kako je prvi korak u tom smjeru napravljen prošle godine kada su turski imami nakon 85 godina predvodili molitvu i čitanje redaka iz Kur’ana u dvorištu Aje Sofije. Ove godine turski predsjednik Erdogan želi otići korak dalje.

Naime prema pisanju portala AsiaNews, izgleda kako će Erdogan zajedno s članovima svoje stranke i religijskim vođama sudjelovati u islamskoj molitvi u Aja Sofiji i to idućeg petka (14. travnja) kada kršćani obilježavaju Veliki petak tj. raspeće i smrt Isusa Krista.

AsiaNews, navodeći kao izvor provladine medije u toj zemlji, piše kako time turski predsjednik želi ojačati svoju poziciju pred nadolazeći referendum koji bi se trebao održati dva dana kasnije, 16. travnja, a na kojem će birači glasati za ili protiv ustavnih promjena. Jedna od glavnih promjena predstavlja prijelaz iz parlamentarnog u predsjednički sustav vlasti, što bi Erdoganu, kojeg neki nazivaju “novim sultanom”, dodatno proširilo ovlasti.

U turskim medijima vijest je popraćena predstavljanjem knjige Mustafe Armagana pod nazivom “Aya Sofia Entrikalari” (entrikalari na turskom označava ‘spletke’, ‘intrige’), u kojoj ovaj turski povjesničar piše kako je potpis kojim je Kemal Ataturk, osnivač republike, omogućio pretvaranje Aje Sofije u muzej, krivotvoren.

Armagan također piše kako je sve učinjeno pod pritiskom zapadnih sila, osobito američkog veleposlanika Josepha Grewa.

Čini se kako bi nakon 90 godina republike i sekularizma u Turskoj mogao zavladati “neo-otomanizam”. U slučaju usvajanja ustavnih promjena koje je predložila Erdoganova stranka na predstojećem referendumu, takve nastojanja dobila bi veliki vjetar u leđa.

Tino Krvavica | Bitno.net