crkvanet

“Dragi prijatelji, dobrodošli na prvu i jedinu crkvenu društvenu mrežu Crkva.net, koja se nalazi u sastavu stranice Pouke.org. Ovo mjesto izgrađujemo zajedno, zato ga učinite što ljepšim, boljim i raznovrsnijim… Želimo vam ugodne trenutke i puno kvalitetnih prijateljstva”, pozdravna je poruka upućena svakom novom korisniku “pravoslavnog Facebooka”.

Ovu sve popularniju društvenu mrežu pokrenuo je vjeroučitelj Aleksandar Milojkov, a iza čitavog projekta stoji “Misionarsko odjeljenje” Srpske pravoslavne Crkve. Razlog osnivanja “pravoslavnog Facebooka” jasan je: širenje kršćanskih sadržaja i promocija crkvenih aktivnosti.

– Smatramo da je misionarenje na internetu i te kako efikasno i da donosi plodove, a biti slijep i nijem na tom području ne donosi ništa dobro” objašnjava Milojkov.

S njim se slaže i član “Misionarskog odjeljenja” i vjeroučitelj Stevan Jovanović koji u novoj društvenoj mreži vidi izvrsno sredstvo približavanja kršćanskih sadržaja mladim ljudima.

– Već su se počele registrirati crkvene općine, očekujemo i eparhije (biskupije). Prije svega (Mreža) je okrenuta mladima, a mladi danas vole, svidjelo se to nama ili ne, kratke, jednostavne, brze i sažete informacije – kaže Jovanović.

Da biste postali korisnik ove društvene mreže morate se prijaviti s pravim imenom i prezimenom, godinom rođenja, bračnim statusom i ostalim potrebnim podatcima.

“Nije dozvoljeno uznemiravanje članova, vrijeđanje po bilo kojoj osnovi: rasnoj, vjerskoj, seksualnoj. Bilo koje vrijeđanje će biti najstrože sankcionirano… Zabranjena je promocija hereza, raskolništva i anti-crkvenih grupacija i radnji”, stoji u pravilniku Mreže na koju su svi dobrodošli, pa i oni koji nisu vjernici.

Kao i na drugim društvenim mrežama, korisnici imaju svoj profil na koji mogu postaviti fotografije, objaviti statuse, pozadinu i komentarom izraziti svoje mišljenje o različitim objavama, no umjesto srca ili lajka na “pravoslavnom Facebooku” objave se “amenuju”.

Društvena mreža Crkva.net dostupna na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, a do sada ima više od 2000 članova.

– U duhu evanđelja, da kažem – tko ima uši neka čuje, a tko ima internet neka se poveže – dobrodošli na Crkva.net i lajk za Crkvu! – zaključuje Aleksandar Milojkov.

M.V. | Bitno.net