ff6e7ec4a87d573a57a0a95077ec4316_L

Draga duhovna djeco Bugarske pravoslavne Crkve!

Na Duhovske zadušnice u subotu 18. lipnja, kad se pravoslavni kršćani spominju svojih preminulih bližnjih i prinose molitve za spokoj njihovih duša, već devetu godinu zaredom u središtu Sofije održat će se “Sofija pride”. U centru glavnog grada ponovno ćemo postati svjedoci otvorene propagande koja se sve jače nameće i javne demonstracije homoseksualizma kao načina života.

Živimo u vremenu u kojem se moralne vrijednosti, koje su ljudima stoljećima služile kao pouzdan orijentir, kao stup morala i povezanosti društva, lakomisleno i planski mijenjaju i odbacuju, a rečeno je: “Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim!” (Iz 5, 20).

Bog, koji je stvorio čovjeka kao muškarca i ženu (usp. Post 1, 27) dao nam je i utkao je u nas moralni zakon: da se muškarac i žena vezuju u svetom i blagoslovljenom savezu braka kako bi se muško i žensko načelo sjedinilo i kako bi u ovom općenju i jedinstvu u ljubavi rasli k savršenstvu. Ovaj model ljudskih odnosa je fundamentalan, a njegovo zanemarivanje vodi duhovnoj smrti – kako pojedinca kao osobe, tako i obitelji i društva.

Proglašavanje grijeha za normu i onoga što je pogubno za dobro – nije nešto novo za čovječanstvo. U povijesti možemo vidjeti tragična ponavljanja: u vrijeme moralne krize i pada narodi bivaju obuzeti koristoljubljem i grešnim strastima koje potiskuju tradicionalne moralne vrijednosti i ideale, koji kao metastaza zahvaćaju zdravlje društva i neizbježno vode civilizaciju k degradaciji.

Suvremeno društvo, odvojeno od svog kršćanskog korijena, u težnji da bude tolerantno i humano, mijenja pojmove glavnih vrijednosti kao što su ljubav i sloboda i naziva homoseksualizam moralno neutralnim izrazima kao “seksualna manjina” ili “netradicionalna seksualna orijentacija”.

Ali voljeti čovjeka, cijeniti ga i poštovati ne znači biti ravnodušan prema putu kojim on ide: istinitom ili lažnom, putem k spasenju ili pogibelji, životu ili smrti.

Odnoseći se s pastirskom brigom, odgovornošću i ljubavlju prema ljudima s homoseksualnim sklonostima, kao prema svoj djeci Bugarske pravoslavne Crkve i svem bugarskom narodu, odlučno se suprotstavljamo pokušajima da se grešna težnja predstavi i nametne kao norma u našem društvu, kao povod za ponos i primjer u koji se treba ugledati.

Uzdižemo srdačne molitve sveblagom Bogu koji ne želi smrti bezbožnikove, nego da se odvrati od zloga puta svojega i da živi (usp. Ez 33, 11). Neka da pokajanje i razum svima, neka im oprosti grijehe i neka ih spasi po Svojoj velikoj milosti i čovjekoljublju. Amen!

S ljubavlju i brigom,

+NEOFIT,

patrijarh Bugarski

Izvor: pravoslavie.ru | Bitno.net