PRILIČNO NEOČEKIVANO

Pravoslavci postali druga najbrojnija vjerska skupina u Austriji

Zaklada Pro Oriente objavila je da su najveća skupina pravoslavnih imigranata posljednjih godina bili Rumunji, koji su činili polovicu priljeva.

Dok se u Austriji vodi intenzivna rasprava o rastu broja muslimana, budući da je najveći broj migranata u Austriju proteklih godina bio islamske vjeroispovijesti, pravoslavci su gotovo neopazice postali druga najmnogobrojnija vjerska zajednicu u zemlji.

Iako je prema posljednjim službenim brojkama, onima iz 2014., u Austriji živjelo 500 tisuća pravoslavaca, prema podacima Pravoslavne Crkve u Austriji iz ove godine, danas tamo živi zajednica od 750 tisuća do 800 tisuća pravoslavaca.

S druge strane, prema podacima iz 2017., u Austriji živi oko 700 tisuća muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaklada Pro Oriente objavila je da su najveća skupina pravoslavnih imigranata posljednjih godina bili Rumunji, koji su činili polovicu priljeva. Ipak, oni se ne smatraju klasičnim migrantima jer se kreću unutar Europske unije.

S druge strane, katolika je u Austriji oko 5,1 milijun i oni čine uvjerljivo najbrojniju vjersku skupinu. No, ako se pogleda na brojke iz 2001., onda se vidi da je broj katolika opao za oko 800 tisuća, dok se broj muslimana i pravoslavaca udvostručio u odnosu na brojku od prije 17 godina. Ipak, najbrže rastuća grupa je onih koji izjavljuju da ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici.

Ivo Džeba | Bitno.net

Objavljeno: 19. rujna 2018.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi