U Europi je započela druga, kontinentalna, faza Sinode o sinodalnosti. Sudionici Europske kontinentalne sinodske skupštine u Pragu su okupljeni od 5. do 12. veljače, a četveročlano izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Oko 200 delegata biskupskih konferencija Europe u Pragu će raspravljati o temi kontinentalne faze Sinode o sinodalnosti „Raširi prostor svog šatora” (Iz 54, 2). Još je 390 delegata priključeno online putem.

Skupština je, podsjećamo, podijeljena u dvije faze. Prva je od 5. do 9. veljače kada će sudjelovati svi izaslanici, a druga od 9. do 12. kada će biti samo predsjednici biskupskih konferencija.

Kao referentni okvir će poslužiti Dokument za kontinentalnu fazu sinode.

Rad skupštine započeo je 5. veljače misom u premonstratenškoj crkvi u Strahovu koju je predvodio praški nadbiskup Jan Graubner.

Radni dio skupštine započeo je u ponedjeljak, 6. veljače, nakon mise koju je predvodio luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni izvjestitelj Sinode. Uvodno su se obratili predsjednik Češke biskupske konferencije nadbiskup Jan Graubner, kardinal Mario Grech, generalni tajnik Sinode te predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) nadbiskup Vilniusa Gintaras Grušas.

Kako je rekao među ostalim nadbiskup Grušas, navodeći temeljne točke koje smatra „da će biti ključne u našoj raspravi”: „U jedno smo sigurni: Krist je doista nada Europe. Znamo da postoji žeđ za Krista, vidimo to u onima koji pristupaju katoličkoj vjeri, u onima koji jednostavno traže vjeru. Ne možemo zanemariti ovu potrebu za duhovnošću, ne možemo ostaviti po strani živu prisutnost Krista u našoj Crkvi. Sav naš diskurs, bilo teorijski ili praktični, polazi od ‘utjelovljenja’ Krista, slike Božje koja je predstavljena u svakom muškarcu i ženi. Mi smo prije svega nositelji Kristova navještaja. Rečeno je da Crkva ne može biti ako nije sinodalna. Sinodalna Crkva ne može biti odvojena od Krista, od živog susreta s Kristom”.

O stvarnosti Crkve u Bosni i Hercegovini su se za vrijeme rada skupštine, oko 11:50 obratili vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić i mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH.

U 12:06 su se u ime hrvatske delegacije obratili s. Marta Carti te Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

Radi praćenja rada skupštine, otvorena je i službena mrežna stranica za Europsku kontinentalnu sinodsku skupštinu:  https://prague.synod2023.org/