Pariška katedrala Notre-Dame trebala bi se ponovno otvoriti krajem 2024., nešto više od pet i pol godina nakon razornog požara za Uskrs 2019., objavili su francuski mediji, a prenosi KNA.

Najava ponovnog otvaranja katedrale sukladna je obećanju Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je ubrzo nakon katastrofe koja se dogodila 15. travnja 2019. izjavio da će obnova trajati pet godina. Ponovno otvaranje najavio je posebni povjerenik za obnovu katedrale, bivši general Jean-Louis Georgelin.

Francuske su vlasti također najavile da će katedrala, majstorsko djelo gotike iz 12. stoljeća, čije su krovište, dio svoda i toranj uništeni u požaru, nakon obnove biti identični izvorniku i da će se pritom koristiti isti materijali. „Mi ne gradimo betonske svodove koji izgledaju kao kameni, mi pravimo kamene svodove, koje ćemo izgraditi onako kako su rađeni u srednjem vijeku“, izjavio je voditelj vladina ureda nadležnog za obnovu Philippe Jost, dodavši da će i krovna konstrukcija biti kao i ranije od hrastovih greda. Inače, nakon požara razvila se rasprava o budućem izgledu katedrale, a bilo je čak i ideja da se na njezinom krovu izgradi bazen za plivanje.

Obnovit će se i 93 metra visoki vrh tornja, koji je dodan u 19. stoljeću prema nacrtu arhitekta Viollet-le-Duca. Toranj će se tijekom godine postupno postaviti na katedralu, kao „snažan signal preporoda“, rekao je Georgelin. Prema njegovim riječima, obnova koja je započela prošle godine nakon dvogodišnjih radova na osiguranju, teče neometano, a u njoj svakodnevno sudjeluje oko tisuću osoba u Parizu i čitavoj Francuskoj.

Ministrica kulture Rima Abdul-Malak najavila je pak da radovi neće biti završeni u trenutku ponovnog otvaranja, nego da će se nastaviti do 2025. godine. U utorak 7. ožujka je na trgu pred katedralom otvorena izložba o radovima na obnovi. Na njoj su prikazani sami radovi, a izloženi su i ostatci spaljenih dijelova kao i virtualni pogled na povijest katedrale. Izložba je namijenjena turistima, kao i posjetiteljima Olimpijskih igara 2024. godine.

Ranogotička katedrala posvećena Blaženoj djevici Mariji zaštitni je znak Pariza, nalazi se na otoku Ile de la Cite na Seini u povijesnom središtu francuske prijestolnice. Do požara 2019., koji je izbio tijekom obnove krovišta, godišnje ju je posjećivalo 12 do 14 milijuna ljudi, objavila je KNA.