Papa Franjo je ujedno prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja biskupijom Winona-Rochester dosadašnjeg biskupa Johna Michaela Quinna (76) zbog navršene kanonske dobi. “Prijatelji, presretan sam i ponizan saznavši da me papa Franjo imenovao devetim biskupom biskupije Winona-Rochester”, napisao je Barron u izjavi 2. lipnja nakon što je objavljeno njegovo imenovanje.

Novi pastir te biskupije u Minnesoti, mons. Robert Barron dosad je bio naslovni biskup Macriane, a obnašao je službu losangeleskog pomoćnog biskupa.

Rođen je 19. studenog 1959. u Chicagu. Magistrirao je filozofiju na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu (1982.), licencijat iz teologije postigao je na Sveučilištu St. Mary of the Lake u Chicagu (1986.), a doktorirao je na Pariškom katoličkom institutu (1992.). Za svećenika nadbiskupije Chicago zaređen je 24. svibnja 1986.

Nakon mnogih službi, 2015. imenovan je za pomoćnog biskupa u Los Angelesu gdje je dosad obnašao službu biskupskog vikara za regiju Santa Barbara. U Katoličkoj biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država je predsjednik Odbora za laike, brak, obiteljski život i mlade, objavio je između ostaloga Tiskovni ured Svete Stolice.

Barron je inače jedan od najpoznatijih biskupa u SAD-u koji vodi popularnu evangelizatorsku platformu „Word on fire“. Na svom YouTube kanalu ima preko 500 000 pretplatnika, a na njemu poučava o vjeri kroz razgovore, intervjue i molitvu.

Platforma “Word on Fire” se tijekom svibnja suočila se s optužbama zbog navodnog “pogrešnog postavljanja prema seksualnoj neprikladnosti“ od strane osoblja. Zbog toga je nekoliko osoba uključenih u rad platforme, uključujući katoličke govornike Jackie i Bobbyja Angela, najavilo napuštanje platforme. Međutim, Barron je izjavio kako će Word on Fire nastaviti rad i nakon što se  on preseli u Minnesotu.

“Neizmjerno se veselim upoznavanju dobrih ljudi, svećenika i župnika u biskupiju. Morat ću obrisati svoj zimski kaput iz Chicaga koji nisam koristio posljednjih šest godina“, izjavio je. Biskup Barron se također se zahvalio na  prilici da proteklih sedam godina usko surađuje s nadbiskupom Joseom Gomezom iz Los Angelesa kojega je nazvao “jednim od velikana crkve na današnjoj sceni”. “Promatrati ga kako upravlja najvećom nadbiskupijom u zemlji za mene je predstavljalo majstorski tečaj crkvenog vodstva”, dodao je.

Inače, biskupija Winona-Rochester  je 2018. godine podnijela zahtjev za bankrot jer se suočila s više od 100 tužbi za seksualno zlostavljanje od strane svećenika. Dosadašnji biskup John Michael Quinn je 2018. godine izjavio kako je ukupno 17 svećenika u biskupiji optuženo za zlostavljanje.

Ova biskupija se prostire na oko 19 tisuća kvadratnih kilometara, nalazi se na jugu Minnesote, uključuje 107 župa i gotovo 130 tisuća katolika.