Na poziv patrijarha Saka predstavnici svih religija molitva za mir

Kaldejski patrijarhat Louis Sako poziva kršćane, muslimane, Sabejce i Jezide na zajedničku molitvu za mir u Iraku. Tijekom međureligijske molitve u crkvi posvećenoj Kraljici Krunice u Bagdadu 30. svibnja čitat će se psalmi i pjevati sveti himni, a obred će ujedno označiti svršetak mjeseca posvećenoga Mariji.

Objavljenu vijest na web stranici Bagdadhope prenijela je agencija Sir citirajući kaldejskoga patrijarha Saka. Treba moliti za mir u Iraku; budući da najveću cijenu plaća nevino stanovništvo, uvjeren sam da vojna rješenja ne mogu zaustaviti sukobe. Iskrena molitva pred Bogom mijenja nas iznutra i daje nam mir, isto kao i usvajanje projekta koji promiče suradnju svih za dobro i za bolji svijet – ustvrdio je patrijarh.

Kako je istaknuto na spomenutoj web stranici, tekst je molitve „dugo promišljan da svima bude pomoć i utjeha“. Ponedjeljak je odabran zato jer označava skori završetak Marijina mjeseca i početak svetoga mjeseca posta za muslimane. U crkvi stoga neću govoriti samo ja već jedan sunitski i jedan šijitski čelnik – kazao je patrijarh Sako.

Pothvat su poduprli brojni šijitski, sunitski, jezidski i mandejski čelnici. Na molitvenom će skupu sudjelovati i neki diplomati, a članovi Vlade nisu pozvani zbog toga jer ih uvijek prate naoružane osobe. Premda je u Bagdadu vrlo poželjna sigurnost, željeli bismo da se bar taj dan udiše zrak sabranosti i mira – zaključio je patrijarh Sako.

Radio Vatikan | Bitno.net