Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril trenutno boravi u prvom posjetu Albaniji, donosi The Washington Post. U subotu je sletio na međunarodnu zračnu luku Majke Tereze u Tirani, gdje ga je dočekao primat Albanske pravoslavne crkve, arhiepiskop Anastastios. Inače, ovo je povijesni posjet visokog dostojanstvenika Ruske pravoslavne crkve Albaniji, gdje je 7 posto od 2,9 milijuna stanovnika pravoslavne vjere. Prema popisu iz 2011. godine nešto više od 10 posto Albanaca su katolici, a oko 56 posto muslimani.

“Mi, pravoslavni kršćani koji živimo u različitim zemljama, imamo iste vrijednosti i moramo po njima živjeti”, izjavio je patrijarh Kiril na liturgiji u sabornoj crkvi u Tirani. Tijekom trodnevnog posjeta moskovski patrijarh bi trebao susresti albanskog predsjednika i premijera.

Inače, Albanija je nakon Drugog svjetskog rata bila politički saveznik bivšeg SSSR-a. Albanski komunistički režim je 1967. godine zabranio religiju te sve crkve i džamije pretvorio u sportske centre, dućane i kazališta. Razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do 1985. godine u zatvoru je preminulo ili pogubljeno sedmero biskupa te 111 katoličkih i pravoslavnih svećenika, bogoslova i redovnica. Komunistički režim je srušen 1990. godine.

Moskovski patrijarh je pohvalio napore mjesnog svećenstva u pružanju otpora komunističkoj vlasti i u obnovi vjere početkom 1990-ih.  Albanska pravoslavna crkva je autokefalna, kao većina pravoslavnih crkava, i nije ni u kakvoj hijerarhijskoj vezi s Ruskom pravoslavnom crkvom. Patrijarh Moskve i čitave Rusije, Kiril, nadležan je za polovinu od oko 250 milijuna pravoslavaca u svijetu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net