Kardinal Timothy Dolan je u katedrali svetog Patrika blagoslovio posmrtne ostatke 250 Meksikanaca koji su u Americi preminuli od koronavirusa. Posmrtni ostatci su nakon toga bili prebačeni za Meksiko, gdje su ih dočekali njihovi najbliži, članovi obitelji i prijatelji, piše Aleteia.

„Te obitelji su trpjele jer nisu mogle biti sa svojim voljenima u trenutku njihove smrti“, izjavio je kardinal Dolan na ceremoniji koja je održana 11. srpnja. Dodao je kako je njemu osobno puno značio blagoslov kojim su posmrtni ostaci ispraćeni za Meksiko.

„Danas ih u ljubavi šaljemo za Meksiko, u njihov zemaljski dom, a istovremeno molimo da ih Gospodin obdari vječnim životom u nebeskom domu i zazivamo zagovor njihove Majke, Gospe od Guadalupe“, izjavio je kardinal Dolan na svetoj misi koja je služena na španjolskom jeziku.

Najviše meksičkih imigranata, koji su preminuli od koronavirusa, obavljali su poslove u kojima su bili znatno izloženi zarazi, kao što su poslovi u građevini i zdravstvu, ali i u posluživanju hrane te pomoći u kućanstvima. „Nisu prestali raditi niti kada je pandemija bila na vrhuncu“, izjavio je nakon svete mise Jorge Islas Lopez, generalni konzul Meksika u New Yorku. Među preminulima, nažalost, ima i djece.

Na svetoj misi se okupilo oko dvjesto vjernika, a među njima i mariachi sastav koji je otpjevao pjesmu „Mexico Lindo y Querido“. Stihovi ove pjesme su vrlo znakoviti, a  slobodan prijevod glasi: „Ljubljeni, predragi Meksiko, umirem daleko od tebe, sada mogu reći da sam zaspao i vratiti me k tebi…“

Konzul Islas Lopez je izjavio kako su meksičke novine El Universal objavile da je u SAD-u od koronavirusa preminulo više od 1500 ljudi. Mnogi od njih su preminuli usamljeni, odnosno daleko od svojih obitelji. Posmrtni ostaci je u Meksiko prebacio vladin zrakoplov, koji je pri dolasku u međunarodnu zračnu luku u Ciudad de Mexico dočekala počasna straža.

Today I prayed for and blessed the ashes of more than 230 Mexicans who died of the coronavirus. The Consul General, Jorge Islas Lopez, was here and the remains are being taken back to Mexico for burial.

Objavljuje Timothy Cardinal DolanSubota, 11. srpnja 2020.