Možda ste čuli za mladu njemačku djevojku Sophie Scholl, koja je bila članica nenasilnog pokreta otpora koji se zvao “Bijela ruža”. Ona je ubijena u 22. godini, kada je zajedno s bratom Hansom i prijateljem Christophom Probstom pogubljena na giljotini. Brat i sestra Hans su ostali zapamćeni kao najpoznatiji borci otpora nacistima u Njemačkoj, protiv kojih su se borili letcima, dok je herojski čin mladog Christopha Probsta ostao relativno nepoznat. Christoph je bio mladi Nijemac, oženjen muškarac i otac troje djece, koji je ubijen u 23. godini, donosi Aleteia.

Probst je rođen 6. studenoga 1919. godine u Bavarskoj. Njegov otac je bio učenjak, specijaliziran za azijsku kulturu, istočnjačke religije i sanskrt. Christoph nije odrastao u mirnom okruženju jer su se njegovi roditelji rastali dok je on još bio dječak. Otac se ubrzo oženio Židovkom Elise Jaffee. Međutim, uskoro je počinio samoubojstvo. Nigdje nije dokumentirano kako su obiteljske okolnosti utjecale na Christopha, ali je poznato da je baš u vrijeme razvoda svojih roditelja dječak počeo pokazivati otpor prema nacističkoj ideologiji.

Christoph je upisao srednju umjetničku školu Landheim Schondorf koja je odbijala podržati nacističke ideje. Ondje je mladić upoznao Alexandrea Schmorella, koji se nakon smrti roditelja iz rodnog sela na Uralu doselio u Njemačku. Mladići su se ubrzo povezali i postali bliski prijatelji. Christoph se nakon mature oženio Hertom Dohm, s kojom je dobio troje djece, te sljedećih nekoliko godina studirao medicinu u Münchenu.

Na fakultetu je upoznao Hansa Scholla, osnivača “Bijele ruže”, organizacije koja se nenasilnim putem borila protiv nacističke ideologije. Njihovo oružje su bili letci koje su dijelili ljudima čije adrese su pronašli u telefonskom imeniku. U letcima su njemačke građane pozvali da se suprotstave nacističkom pokretu. Članovi Bijele ruže su pazili da nacisti Christopha, koji je jedini među njima imao djecu, nikako ne povežu s njihovim aktivnostima.

Međutim, Christoph je na nekoliko letaka ipak ostavio svoj rukopis, a to će ga uskoro koštati života. Naime, letke je predao bratu i sestri Scholl, koji su u veljači 1943. uhićeni, pa su nacisti napokon dobili dokaz da je Christoph također suradnik “Bijele ruže”. Naposljetku su svi troje, Christoph, Hans i Sophie, privedeni na sud i osuđeni na smrt. Ubijeni su već sljedećeg dana, 22. veljače 1943.

Nedugo prije izvršenja smrtne kazne Christoph, koji nije rođen kao vjernik, upitao je naciste mogu li mu omogućiti razgovor s katoličkim svećenikom, koji ga je u zatvoru krstio. O herojskom činu troje mladih ljudi snimljen je film “Sophie Scholl: Zadnji dani”, u kojem je lik mladog Christopha glumio Florian Stetter. Katolička Crkva je Christopha Probsta 3. studenoga 1999. godine proglasila mučenikom.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net