Nekoliko tisuća škotskih katolika okupilo se ovu nedjelju na obredu posvete Škotske Bezgrešnom Srcu Marijinu, održanom u marijanskom svetištu Carfinu.

Biskup Paisleya John Keenan objasnio je kako je incijativa za posvetu došla od laika koji su slali neprestane zahtjeve prema episkopatu. Škotska je tako postala još jedna zemlja uz Poljsku, Englesku i Wales koja je na ovu godinu, kada se slavi stota obljetnica ukazanja u Fatimi, posvećena zaštiti Marijina Bezgrešnog Srca u obredu kojem su nazočili biskupi mjesne crkve.

“Posvećujemo ti naše domove, obitelji, župe i škole. Čeznemo da sve u nama i oko nas pripada tebi, o Marijo, i uživa tvoju majčinsku zaštitu. Posvećujemo se u službi tvog blagoslovljenog imena kako bi pomogli, kroz vlast tvoga Bezgrešnog Srca, dolazak kraljevstva tvog predragog sina Isusa Krista, u našim srcima i našoj domovini Škotskoj”, dio je posvetne molitve.

Biskup Keenan rekao je kako posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu ima za cilj pomoći Škotskoj u “borbi sa silama zla koji prijete evanđelju u vremenima agresivnog sekularizma, zbunjujućeg relativizma i konzumerizma”.

“Od danas je ta borba, barem u Škotskoj, ona koju zajedno s nama vodi Gospa i možemo se povjeriti Ženi koja je zgazila zmiji glavu, Isusovu pozivu na kajanje i obraćenja i pobjedi Božje ljubavi i milosrđa u svijetu. Ne očekujmo da će sada sve biti lakše, ali očekujemo novu snagu kako bismo se suprotstavili izazovima s pravom nadom u pobjedu”, rekao je škotski biskup.

Tijekom ukazanja u Fatimi 1917., Blažena Marija Djevica poručila je kako je posveta njezinom Bezgrešnom Srcu, kako pojedinaca tako i cijele Crkve i naroda, snažno duhovno oružje. Papa Pio XII. posvetio je cijeli svijet Bezgrešnom Srcu u listopadu 1942., u vrijeme Drugog svjetskog rata, u Fatimi, zajedno s portugalskim biskupima. Učinio je to nakon što su to od njega zatražili portugalski biskupi, na temelju viđenja portugalske mističarke Aleksandrine da Coste.

Kako je sv. Ivan Pavao II. opisivao važnost posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu, pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net