Gotovo šest mjeseci nakon terorističkog napada, katedrala u gradu Jolo, na jugu Filipina u utorak 16. srpnja liturgijskim slavljem na spomendan Gospe Karmelske, ponovo je otvorena i posvećena.

U napadu koji se dogodio 27. siječnja, u dvije eksplozije poginula je 21 osoba, a ranjeno ih je 80. Izvršili su ga kamikaze i smatra se najtežim atentatom u povijesti te države. Dva dana prije toga napada muslimansko stanovništvo na jugu Filipina, zajednica s više od 5 milijuna vjernika, referendumom koji je odobren u Parlamentu, uspostavila je novu neovisnu pokrajinu Bangasmoro.

Katolička zajednica u Jolu ima oko 25 tisuća članova i nalazi se na području na kojem živi 1,7 milijuna muslimana. Biskupi, svećenici i vjernici nakon mise su izrazili radost zbog obnove katedrale. Napadi su prouzročili veliku štetu, no katedrala je obnovljena doprinosom katoličkih organizacija i međunarodnih donatora.

Naše je poslanje živjeti, propovijedati, svjedočiti evanđelje u društvenom i kulturnom okruženju s islamskom većinom – rekao je nadbiskup Angelito Lampon Fidesu, predsjednik Filipinske biskupske konferencije i istaknuo: Svaki dan svoje živote stavljamo u Božje ruke i prepuštamo se Njegovoj volji, izvršavajući poslanje dijaloga i mirnog suživota s vjernicima drugih religija. To mirovno poslanje postaje vidljivi znak evanđelja koje naviješta i svjedoči mir, pomirenje i milosrđe, prenijela je katolička tiskovna agencija FIDES.

IKA | Bitno.net