Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako nema žena s visokim obrazovanjem koje odlučuju imati više djece, akademski obrazovane majke iz cijeloga svijeta objavile su na društvenim mrežama fotografije svojih višečlanih obitelji, odgovarajući tako francuskom državniku na njegovu skandaloznu primjedbu.

Macron je, što je također znakovito, to izrekao na događaju koji je Gates Foundation, zaklada američkog milijardera Billa Gatesa, organizirala u New Yorku na temu visoke stope novorođene djece u Africi i njegovu utjecaju na budućnost kontinenta.

Francuski je predsjednik u svom izlaganju ponudio tezu da žene koje su obrazovanije neće imati više djece.

„Uvijek kažem: Pokažite mi ženu koja odluči, nakon što je stekla dobro obrazovanje, imati sedmero, osmero ili devetero djece“, rekao je francuski predsjednik u događaju koji je održan još prošli mjesec, ali su sada o njemu pisali mediji.

Ono što je uslijedilo nakon ove njegove izjave bile su poruke žena koje su na svojim profilima objavljivale slike svoje obitelji s oznakom #PostcardsforMacron (Razglednica za Macrona) i tome dodavale svoje obrazovne reference.

Jedna od prvih takvih razglednica bila je ona Catherine R. Pakaluk, profesorice društvenih istraživanja i ekonomije na Katoličkom američkom sveučilištu, koja je doktorirala na prestižnom Harvardu i ima, kako je napisala, „dragovoljnim izborom osmero djece“ (slikala se s njih šestero).

Nakon njezine objave pridružile su joj se i druge žene poput katoličke spisateljice Elisabeth Foss koja je napisala kako ima devetero djece.

„Sva su moja, kao i diploma Sveučilišta u Virginiji“, napisala je.


„Razglednicu“ francuskom predsjedniku poslala je i Amerikanka Beth Hockel koja ima diplomu inženjerke elektrotehnike s uglednog Stanforda i majka je 11-ero djece.


Slično su učinili i muževi „obrazovanih žena s djecom“, objavljujući fotografije svojih supruga i djece.

Primjerice, američki pisac Josh Canning.


Ili, Eric Kigozi iz Ugande.


Neki su Macrona upozorili i na filozofkinju Elizabeth Ancsombe, majku sedmero djece koja je predavala filozofiju na Oxfordu i Cambridgeu.

“Kada sam vidjela tu njegovu izjavu pomislila sam: Čekaj malo, ja sam tu i znam još puno žena koje su poput mene. Tu sam, i moja obitelj nije rezultat mojega neznanja“, izjavila je Pakaluk pojašnjavajući motive zbog kojih je objavila fotografiju svoje obitelji.

Goran Andrijanić | Bitno.net