Ožalošćen smrću prečasnog Edwarda Kevina Dalyja – stoji u poruci – Sveti Otac izražava sućut njegovoj obitelji i svem kleru, osobama posvećenoga života i laicima biskupije Derry. Sjećajući se njegove velikodušne i predane biskupske službe u korist mira i pravednosti, Papa se pridružio molitvama za njegovu dušu, a svim ožalošćenim je udijelio svoj apostolski blagoslov.

Tada još kao svećenik, mons. Daly je 30. siječnja 1972. godine sudjelovao na protestnom maršu protiv masovnih uhićenja Iraca – danu koji je postao poznat kao „Bloody Sunday“, odnosno Krvava nedjelja, nakon što su britanski vojnici otvorili vatru na nenaoružane prosvjednike. O. Daly je ostao zabilježen na poznatoj fotografiji tog događaja, kako maše s okrvavljenim bijelim rupcem dok prati skupinu ljudi koja pokraj britanskih vojnika nosi smrtno ranjenog prosvjednika.

„Uzoran svećenik u služenju Bogu i ljudima, zauzet u propovijedanju evanđelja mira u teškim vremenima i uvijek raspoložen za druge“ – tim je riječima pokojnog biskupa Dalyja opisao mons. Donal McKeown, sadašnji biskup Derryja.

Rođen u biskupiji Clogher 5. prosinca 1933., mons. Daly zaređen je za svećenika 1957. godine, a kao biskup Derryja služio je od 1974. do 1994., kad ga je teška bolest primorala da se povuče. Unatoč zdravstvenim problemima, nastavio je raditi kao kapelan u jednom mjesnom hospiciju te kao biskupijski arhivar.

RV | Bitno.net