Izbjegavajte nasilne reakcije i oslonite se na molitvu – poticaj je koji su uputili nigerijski svećenici suočeni s dramatičnim porastom otmica, ubojstava i nasilja u toj zemlji. Prema utvrđenim informacijama Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji ističe da je od početka 2022. godine oteto najmanje 18 svećenika, od kojih njih pet u prvom tjednu srpnja. Većina otetih poslije je puštena na slobodu, ali tri su svećenika ubijena.

Doista je tužno – stoji u priopćenju Udruge nigerijskih dijecezanskih katoličkih svećenika, upućenom Zakladi Pomoć Crkvi u nevolji – da tijekom svojih uobičajenih pastoralnih aktivnosti svećenici postaju ugrožena vrsta. Kako stoji u priopćenju, više je puta, i na različitim razinama, od vlasti tražena pomoć. Međutim, kako su primijetili i članovi Nigerijske biskupske konferencije – stoji u priopćenju – narodu je jasno da (Vlada) nije uspjela u (svojoj) glavnoj dužnosti zaštite života nigerijskih građana.

Svećenici izričito odbacuju bilo kakav odgovor koji uključuje silu ili nasilje, te objašnjavaju da nisu teroristi ili neka ratna skupina, stavljajući u pitanje korisnost sudjelovanja svećenikā u uličnim prosvjedima i pozivajući se na činjenicu koja bi, kako kažu, trebala biti prvo oružje Božjega čovjeka: Naš je ministerijalni hod naviještanje Riječi Božje i slavljenje euharistije kao spomena na Krista i njegovo poslanje na zemlji. To podrazumijeva da sa sobom nosimo svete knjige, a ne oružje. Krist nas nikada nije potaknuo da uzmemo oružje protiv bilo koga ili da izvršimo djela osvete – napisali su svećenici.

Članovi udruge katoličkih svećenika potom ističu temeljni rad koji se obavlja unatoč nedostatku sigurnosti, samo kako bi ostali branitelji života i mira, te potiču svoju braću u službi da im se ovih dana pridruže u izvanrednoj inicijativi molitve i posta, euharistijskoga klanjanja i molitve krunice. Sve se te aktivnosti nadopunjuju drugim programima koji već provode biskupije kako bi se ograničio problem nesigurnosti u Nigeriji.