Portugalski parlament je odbacio prijedlog zakona koji je trebao legalizirati tzv. dobrovoljnu eutanaziju za terminalno oboljela pacijente. Prijedlog zakona je u utorak odbačen tijesnom većinom, ali je dobio dovoljnu potporu kako bi se osigurao nastavak rasprave o tom pitanju, donosi Reuters.

Ovaj zakon su predložili vladajući socijalisti, a osvojio je 110 od 230 glasova; 115 zastupnika je iskazalo protivljenje prijedlogu, dok je njih četvero ostalo suzdržano. Prema tom prijedlogu, u Portugalu je trebala biti legalizirana medicinski potpomognuta smrt na temelju zahtjeva upućenog pacijenta koji boluje od neizlječive bolesti.

Prije glasovanja je održan prosvjed nekoliko stotina ljudi koji su nosili transparente, na kojima je, između ostaloga, pisalo: „Tražimo palijativnu skrb za sve“ i „Eutanazija je recept za zlostavljanje starih“.

Eutanazija je do sada dozvoljena u Belgiji, Nizozemskoj, Kolumbiji i Luksemburgu, dok je u Švicarskoj, Njemačkoj i Kanadi dozvoljeno tzv. samoubojstvo u prisustvu liječnika. Inače, portugalski parlament je 2010. godine dozvolio istospolne brakove, a 2007. je legalizirao abortus.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net