Posvemašnje odbacivanje eutanazije – istaknuto je u zaključnom priopćenju s plenarne skupštine Portugalske biskupske konferencije, koja se od 4. do 7. travnja održavala u Fatimi. Crkvena je osuda stigla upravo u vrijeme kad se u Portugalu vodi društveno-politička rasprava o mogućnosti ozakonjenja eutanazije i potpomognutoga samoubojstva. Prijedlog je stigao od skupine građana koji su se organizirali u pokret nazvan „Pravo na dostojnu smrt“, koji je pak prikupio dovoljan broj potpisa da se može pokrenuti rasprava među parlamentarnim strankama.

U tom kontekstu, Portugalska biskupska konferencija ističe da, dok eutanazija “jednoj osobi oduzima život, ubijajući je”, Crkva nikada neće prestati braniti život kao apsolutno dobro za čovjeka, odbacujući svaki oblik kulture smrti. Crkva poziva na promicanje učinkovitije blizine trpećima, jačanje mreža palijativne njege kao prava za sve, kako bi se promicalo život i poticalo nadu – stoji u priopćenju biskupske konferencije.

Biskupi su na plenarnoj skupštini raspravljali i o selilaštvu. Posvjedočili su solidarnost s izbjeglicama i očitovali tugu zbog brojnih smrti u raznim mjestima; ističu neučinkovitost europske zajednice, a nadaju se da će se brzo pronaći rješenje kako bi se vratilo dostojanstvo svima onima koji su ostali u državama zahvaćenim ratom, ujedno su poželjeli da osobe i ustanove pokažu spremnost prihvatiti izbjeglice, omogućujući njihovo uključivanje u društvo. Imajući u vidiku apel pape Franje, biskupi su pozvali sve portugalske vjernike da svojim milodarima pomognu ukrajinskom narodu.

Portugalski su biskupi na plenarnoj skupštini raspravljali i o obitelji, imajući u vidiku postsinodsku pobudnicu ‘Amoris Laetitia’ pape Franje, kao i njegov motu proprio o postupku za nevaljanost braka, u kojemu glavnu ulogu ima biskup. Glede toga je kardinal Manuel Clemente, lisabonski patrijarh i predsjednik Biskupske konferencije, istaknuo na tiskovnoj konferenciji kako je zamijećen veći broj zahtijeva za proglašenje nevaljanosti braka.

Crkveni se sudovi prilagođavaju promjenama koje zahtijeva Papino apostolsko pismo, a biskupije organiziraju stručne tečajeve za osobe kako bi mogle odgovoriti sve većem broju zahtijeva. Premda nema puno slučajeva na koje se odnosi novi postupak, ipak treba uložiti mnogo truda u pripremu i jačanje značenja kršćanskoga braka – ustvrdio je kardinal Clemente.

Radio Vatikan | Bitno.net