PONTEVEDRA

Raspada se zdanje u kojem je Gospa Fatimska od sestre Lucije zatražila pobožnost pet prvih subota

"Velika je šteta što se tako posebno mjesto nalazi u ovakvom stanju", izjavio je o. Luis Manuel Romero

Tino Krvavica, CNA
Foto: Fatima Priest, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons/www.santuariodelasapariciones.org

Foto: Fatima Priest, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons/www.santuariodelasapariciones.org

Svetište Ukazanja Gospe Fatimske u španjolskom gradu Pontevedri, gdje je Gospa preko sestre Lucije utemeljila pobožnost pet prvih subota, propada i treba hitnu obnovu, piše Catholic News Agency.

Arhitekti koji su priredili projekt obnove tvrde da su vlaga i curenje vode prouzrokovali gljivice i plijesan koji nagrizaju drveno krovište te je “strukturu potrebno zamijeniti i hidroizolirati”. Također, nosači na kamenim zidovima su dotrajali zbog čega za vrijeme kiše voda prodire u svetište.

Hitnost situacije nagnala je Španjolsku biskupsku konferenciju da preuzme vlasništvo nad mjestom kojim je do prije godinu dana upravljao Svjetski fatimski apostolat.

“Velika je šteta što se tako posebno mjesto nalazi u ovakvom stanju”, izjavio je o. Luis Manuel Romero, svećenik kojeg su tamošnji biskupi zadužili za brigu o svetištu.

O. Romero izjavio je za ACI Prensu (servis CNA-a na španjolskom jeziku) kako se nada da će prva faza obnove “završiti u listopadu”, pri čemu je najhitnije “postaviti novi krov i obnoviti pod u ćeliji ukazanja”.

Prema procjenama, projekt obnove koštat će oko 900 tisuća eura, a trenutno je prikupljeno nešto više od 200 tisuća, što nije dovoljno niti za prvu fazu radova. Dodatnih 200 tisuća eura koštat će porezi i davanja koji nisu uračunati pri inicijalnoj procjeni.

U slučaju da se za prvu fazu obnove ne prikupi dovoljno novca, projekt će se ugasiti, piše CNA.

Kako bi potaknuli prikupljanje donacija, skupina vjernika laika osnovala je crowdfunding stranicu www.santuariodelasapariciones.org na kojoj se također mogu vidjeti razmjeri štete.

Ukazanja u Pontevedri

Sestra Lucija, uz svete Jacintu i Franju, kao dijete je svjedočila ukazanjima Blažene Djevice Marije u Fatimi. Ukazanja su se odvijala tijekom 1917. godine, a Gospa je djeci dala tzv. Fatimsku tajnu u kojoj je izričito tražila posvećenje Rusije njezinu Bezgrešnom Srcu te iskupljeničku pričest tijekom pet prvih subota u mjesecu.

Nakon što su Franjo i Jacinta preminuli (prvi 1919., a potonja 1920. godine), Lucija je, uz pomoć jednog biskupa, smještena u Porto kod sestara dorotejki. Kad je navršila 18 godina, osjetila je poziv da postane karmelićankom, ali su je redovnice kod kojih je živjela uvjerile da uđe u njihov novicijat u Tuy, pokraj Pontevedre. Novicijat sestara dorotejki tada se nalazio u Španjolskoj zbog antiklerikalnih zakona koji su u to vrijeme bili na snazi u Portugalu.

Upravo se u Pontevedri, dana 10. prosinca 1925. Luciji ukazala Djevica Marija i pored nje Dijete, lebdeći na sjajnom oblaku. Presveta joj je Djevica stavila ruku na rame i pokazala srce okrunjeno trnjem koje je držala u drugoj ruci. Dijete je reklo: ‘Imaj sažaljenja prema Bezgrješnomu Srcu svoje Presvete Majke, izbodenu trnjem, što ga svakoga trenutka u nj zabadaju nezahvalni ljudi, a nema nikoga tko bi ga pokorom izvlačio!’ Zatim je Djevica Marija rekla: ‘Kćeri moja, gledaj moje Srce okrunjeno trnjem što mi ga nezahvalni ljudi u svakomu trenutku zabadaju psovkama i nezahvalnostima. Potrudi se bar ti da me utješiš i reci da svima koji se kroz pet mjeseci na prvu subotu ispovjede i prime svetu pričest, izmole krunicu i četvrt sata ostanu sa mnom u razmatranju o otajstvima krunice, a s nakanom da mi pruže zadovoljštinu, obećavam svoju prisutnost u času smrti i sve milosti koje su im potrebne da spase dušu!“

Još jedno ukazanja, ovog puta Malog Isusa, dogodilo se 15. veljače 1926. Pitao ju je je li već razglasila tu pobožnost u čast njegove Presvete Majke. Ona mu je izložila poteškoće koje je imao njezin ispovjednik, rekla je da je majka nadstojnica bila spremna razglasiti, ali da je ispovjednik rekao da ona sama ne može učiniti ništa. Isus je na to odgovorio: ‘Istina je da tvoja nadstojnica ništa ne može sama, ali s mojom milošću može sve’. Iznijela je Isusu teškoće koje imaju neke duše jer se ne mogu ispovjediti subotom i zamolila ga da ispovijed bude valjana tijekom osam dana. Isus je odgovorio: ‘Da, može biti i više, pod uvjetom da je duša u stanju milosti kad me prima te da ima nakanu činiti pokoru u čast Bezgrješnog Srca Marijina.’ Ona je upitala: ‘Isuse moj, a što ako netko zaboravi pobuditi tu nakanu?’. Isus odgovori: ‘Onda mogu to učiniti na prvoj sljedećoj ispovijedi, čim im se za to pruži prilika’“. Jednako je tako valjano „obavljanje ove pobožnosti u nedjelju koja slijedi nakon prve subote, kada to moji svećenici iz opravdanih razloga dopuste dušama“.

Više o pobožnosti pet prvih subota možete pročitati OVDJE.