Humanitarna zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (ACN) najavila je kako će donirati više od 9,5 milijuna američkih dolara progonjenim kršćanima u Africi, javlja CNA.

„Kršćani su postali teme islamističkih ekstremista u brojnim afričkim državama. U posljednje tri godine niti u jednom dijelu svijeta nije ubijeno toliko svećenika, redovnika i laika““, izjavio je Mario Oliver iz „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Pomoć će biti usmjerena za financiranje rehabilitacije od trauma žrtvama otmica i nasilja, ali i obnovu crkvi uništenih od strane terorista, promociju međureligijskog dijalog te pružanje logističke potpore i duhovne obnove svećenicima i redovnicima koji djeluju u opasnim uvjetima.

U kampanju pod nazivom „Zaliječimo rane vjerskog ekstremizma u Africi“ bit će uključene kršćanske zajednice u Nigeriji, Mozambiku, Burkini Faso, Kamerunu, Maliju, Nigeru i Centralnoafričkoj Republici.

Međunarodni izvršni predsjednik ACN-a, Thomas Heine-Geldern, izjavio je kako se nada da će pomoć „umanjiti patnju ljudi i omogućiti im da iskuse malo uskrsne nade“. „Afrika je prošla mučni križni put 2020. godine i postala ‘kontinent mučenika’. Dramatično se povećalo nasilje nad kršćanima, njihovo protjerivanje i ubojstva“, dodao je.

Najava humanitarne pomoći uslijedila je nakon što je „Pomoć Crkvi u nevolji“ nedavno objavila izvještaj od 800 stranica u kojem su istaknuta teška kršenja vjerskih sloboda u 62 zemlje svijeta i upozorava se na širenje transnacionalne džihadističke mreže. U tom dokumentu piše kako je u subsaharskoj Africi prošle godine  zabilježen „dramatičan porast“ džihadističkih skupina, od kojih su neke povezane s Islamskom državom.