Nakon opširnog novinskog izvješća s novim istragama o zlostavljanjima, Katolička Crkva u Poljskoj ispričala se zbog lošeg ponašanja prema žrtvama zlostavljanja, izvijestio je 22. svibnja Vatican News.

Poljski primas i nadbiskup Wojciech Polak u izjavi objavljenoj nakon opširnog novinskog izvješća rekao je da je u mislima sa svim osobama koje su bile spolno zlostavljane u djetinjstvu. „Sramotno je da desetljećima ne prepoznajemo nepravdu i njihovu patnju. Želio bih se još jednom ispričati zbog toga“, rekao je 58-godišnji poljski primas, koji je također delegat za zaštitu djece i mladih pri Poljskoj biskupskoj konferenciji. Crkva je bila „često naivna“ u odnosu prema zlostavljačima.

Pozadina izjave je izvješće u dnevnim novinama „Rzeczpospolita“ od 18. svibnja, prema kojem je, prema procjeni, najmanje 1100 maloljetnih osoba bilo spolno zlostavljano od strane svećenika ili laika u Katoličkoj Crkvi u Poljskoj između kraja Drugog svjetskog rata i 1989. godine. Neovisni stručnjaci sada žele pretražiti crkvene arhive.

Prema izvješću, novinari lista su u državnim arhivima pronašli da su vlasti komunističke Narodne Republike optužile najmanje 117 katoličkih svećenika i dva laika za zlostavljanje djece. Njih 72 je osuđeno, a jedanaest je oslobođeno. U ostalim slučajevima, pravni postupci su prekinuti iz sumnjivih razloga ili je ishod bio nejasan. Prema pisanju lista, neki su klerici izbjegli kaznu pristankom na suradnju s komunističkom tajnom službom. Nadbiskup Polak rekao je da je „šokantno koliko su službe totalitarne države često zanemarivale dobrobit djece, iskorištavajući patnju djece kako bi regrutirale počinitelje kao suradnike s komunističkim snagama sigurnosti“.

U istraživanim slučajevima Crkva često nije adekvatno kaznila počinitelje, piše list. Samo je jedan svećenik otpušten iz klera, a jedan redovnik izbačen iz svoga reda. Jedan sjemeništarac je morao napustiti sjemenište. Prema Rzeczpospoliti, neki su svećenici kasnije počinili i druge zločine u drugim župama. Pretpostavljaju da je u Narodnoj Republici bilo oko 300 katoličkih svećenika koji su zlostavljali djecu.

Nadbiskup Polak je prepoznao „ogroman rad“ novinara. „Ova studija potvrđuje potrebu daljnjeg arhivskog istraživanja u Crkvi“, rekao je poljski primas. Prema nadbiskupu dijeceze Gniezno, on želi predstaviti koncept Poljskoj biskupskoj konferenciji na njihovom sljedećem redovitom zasjedanju u lipnju. Polak je nastavio: „Nadam se da će istrage neovisnih stručnjaka pomoći Crkvi u Poljskoj da se pošteno suoči s prošlošću, uzimajući u obzir povijesni i društveni kontekst.“ To je ono što očekuju osobe koje su oštećene. Neophodan je to korak za Crkvu za vraćanje povjerenja i vjerodostojnosti.

Poljski katolički biskupi odlučili su u ožujku imenovati neovisni tim stručnjaka koji će ispitati zlostavljanje djece u prošlosti od strane svećenika. Polak je istaknuo da Crkva trenutno provodi informativnu kampanju diljem zemlje usmjerenu na žrtve spolnog nasilja, prvenstveno kako bi im pružilo psihološku i emocionalnu pomoć.