Poljski biskupi podržali su inicijativu “Krunica na granicama” koja želi okupiti vjernike na 3000 kilometara dugoj kopnenoj granici te zemlje kako bi molili za spasenje države i naroda, javlja britanski Catholic Herald.

Organizatori inicijative očekuju da će na molitvi kojom se također želi obilježiti i završetak stote obljetnice ukazanja u Fatimi sudjelovati oko milijun ljudi.

Masovna krunica trebala bi se održati 7. listopada na blagdan Gospe od Ružarija te obljetnicu pobjede kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je cijelo kršćanstvo pozvao tadašnji papa sveti Pio V.

“Vjerujemo da ako milijun Poljaka bude molilo krunicu uz granice naše zemlje, to neće samo promijeniti tijek sadašnjih događaja već će otvoriti srca naših sunarodnjaka Božjoj milosti”, poručili su organizatori na svojoj internetskoj stranici.

Poljska biskupska konferencija podržala je prijedlog te u priopćenju potakla vjernike da se odazovu inicijativi:

“Molimo sve vjernike da se pridruže ovoj inicijativi. Molimo svi zajedno: svećenici, posvećene osobe, vjernici laici, odrasli, mladi i djeca”, stoji u priopćenju u kojem se na molitvu potiče i one koji nisu u fizičkoj mogućnosti doći na granicu: “Obitelji mogu moliti u svojim domovima, bolesni u bolnicama, a župne zajednice u svojim crkvama.”

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net