Dvoje bombaša samoubojica, za koje se vjeruje da su pripadnici islamističke militantne skupine Džamah Anšarut Daulah (JAD), na Cvjetnicu u nedjelju 28. ožujka napali su katoličke vjernike na odlasku s mise ispred katoličke katedrale Presvetog Srca Isusova u indonezijskom gradu Makasaru.

U napadu je, prema policijskom izvještaju, ozlijeđeno najmanje 19 ljudi, javlja agencija Reuters, a prenosi Hina.

Misa je upravo bila pri kraju kada su napadači ispred katedrale u Makasaru, najvećem gradu na otoku Sulawesiju, detonirali najmanje jednu eksplozivnu napravu. Poginuli su jedino napadači.

Policija vjeruje da su pripadnici militantne skupine Džamah Anšarut Daulah (JAD) koja je inspirirana tzv. Islamskom državom i koju se sumnjiči za samoubilačke napade na crkve i policijsku postaju 2018. u gradu Surabaju pri čemu je poginulo najmanje 30 ljudi. Gotovo 20 osumnjičenih pripadnika JAD-a uhićeno je u siječnju.

Vjeruje se da je skupina upletena i u bombaški napad na crkvu na Filipinima 2019. u kojem je poginulo više od 20 ljudi. Indonezijski predsjednik Joko Widodo osudio je putem interneta napad kao “terorističko djelo” te pozvao građane da ostanu mirni i poručio da će se vlada pobrinuti da mogu slaviti Boga “bez straha”.

Sigurnosni izvor rekao je da su napadači student i njegova partnerica. Papa Franjo molio je za žrtve napada, objavio je Vatikan.

Najsmrtonosniji islamistički napad u Indoneziji dogodio se na Baliju 2002. kada su bombaši ubili 202 ljudi, većinom strane turiste, izvijestio je Reuters, a prenosi Hina u nedjelju 28. ožujka.