Biskup Rolando Santos koji služi kao prelat biskupije Alotau-Sideia na jugoistoku Papue Nove Gvineje, uhićen je te mu prijeti tužba nakon što je na internetu kritizirao lokalne policijske snage.

Biskup je na Facebooku objavio status optuživši policiju za “prekoračenje ovlasti” nakon što su početkom rujna službenici zapalili 19 kuća (neki izvori kažu 21) u naselju Daga, u gradu Alotau.

Kako javlja CBCPNews, novinska agencija Filipinske biskupske konferencije, biskup Santos (inače podrijetlom Filipinac) optužio je policajce da su tijekom akcije bili “pijani”.

Među zapaljenim kućama, kažu izvori, bila je i ona biskupijskog tajnika za obrazovanje, Gregoryja Nimagalea, kojeg je, zajedno s biskupom, policija uhitila 4. rujna.

Premda su kasnije pušteni uz jamčevinu, policija ih tereti za klevetu.

“Još uvijek me čeka slučaj na sudu. Ali nisam zabrinut. Toliki su mi pružili snažnu potporu, osobito Gospodin koji je moj zaštitnik”, napisao je Santos u pismu za CBCPNews.

Biskup je istaknuo i kako ga situacija nije obeshrabrila već na nju gleda kao na “skriveni blagoslov”.

“Ono što mi je dogodilo potaknulo je diljem zemlje reakciju protiv policijske zloupotrebe ovlasti. Također je mobiliziralo i ohrabrilo mnoge zajednice i skupine u Alotau da se bore za svoja prava nenasilno i unutar granica zakona.”

Santosu je podršku pružio Charles Abel, ministar financija u papuanskoj vladi i zastupnik u parlamentu za Alotau.

Abel je tijekom vikenda posjetio obitelji kojima su spaljene kuće, obećavši izgradnju novog smještaja. Također se ispričao biskupu, izjavivši kako je zatražio od policije da povuku tužbu.

Prema pisanju medija ovo je drugi puta da su policajci zapalili kuće u Alotau. Prvi slučaj dogodio se navodno u prosincu prošle godine.

Biskup Santos poručio je kako su stanari kuća “do danas beskućnici”.

Tino Krvavica | Bitno.net