Katolički dužnosnici i članovi policije grada Londona razriješili su nesporazum izazvan kontroverznim ulaskom snaga reda u poljsku crkvu Krista Kralja u britanskoj prijestolnici na Veliki petak, piše Crux.

Policijski službenici ušli su u crkvu prilikom liturgije na petak Muke Gospodnje 2. travnja, zaprijetivši okupljenima kako će ih kazniti ako se odmah ne raziđu. Policajci su kao razlog naveli propise za suzbijanje pandemije koronavirusa, koji uvjetuju držanje distance i nošenje zaštitne maske. Prema tvrdnjama policije, mjere se tijekom bogoslužja nisu poštovale, no župni dužnosnici taj su navod opovrgnuli, ustvrdivši kako su se okupljeni držali mjera.

Župa pripada Poljskoj katoličkoj misiji za Englesku i Wales, no nalazi se u granicama Nadbiskupije Southwark, koja pokriva dio Londona južno od Temze.

11. travnja nadbiskup Southwarka John Wilson i policijski nadstojnici Roger Arditti te Andy Wadey posjetili su crkvu Krista Kralja.

Wilson je priopćio kako su ga događaji na Veliki petak “duboko ražalostili”, napominjući da i predstavnici Crkve i policije “dijele istu žudnju za napredovanjem u prijateljstvu, zajednički djelujući za opće dobro”.

“Predani smo omogućavanju slobode bogoslužja za svakoga, u sigurnim i osiguranim uvjetima”, rekao je nadbiskup.

Monsinjor Władysław Wyszowadzki, svećenik u crkvi Krista Kralja, rekao je kako je prekid liturgije Velikoga petka bio “vrlo bolan za našu župnu zajednicu”, dodajući kako je zajednica voljna pružiti ruku policiji “kako bismo izgradili dubok i trajan odnos utemeljen na uzajamnom poštovanju i obziru prema pravima vjernika na slobodno prakticiranje vjere”.

Wadey je istaknuo kako je incident ponukao policiju na “značajno promišljanje i učenje”. “Posljednja godina bila je iznimno teška za svakoga u Londonu. Pandemija je uzrokovala značajne izazove za sve nas, i svi smo morali živjeti drukčije”, napomenuo je.

“Restrikcije su bile izazovne za svakoga, uključujući i vjerske zajednice, a u ponekim okolnostima i za policiju”, rekao je Wadey. “Ponosni smo što služimo svim zajednicama u Londonu, uključujući i sve vas ovdje, kao i širu katoličku i poljsku zajednicu”.

Wadey je dodao kako je namjera policije na Veliki petak bila zaštititi i podržati zajednice u sigurnosti tijekom pandemije koronavirusa.

“Ipak, znamo da su mnogi bili vrlo uznemireni onim što se dogodilo na Veliki petak i zbog toga duboko žalimo”, dodao je. “Policija istinski želi služiti vam i štititi vas na najbolji način. Istinski se nadam da će današnji dan označiti početak obnovljena, dubokog i trajnog odnosa”, zaključio je Wadey.

U pisanoj je poruci monsinjor Stefan Wylężek, vikar delegat Poljske katoličke misije za Englesku i Wales, ono što se dogodilo povezao s evanđeoskim iskazima o Velikom petku i nedjelji Božjega milosrđa.

“Kada je Isus došao svojim učenicima uvečer na dan kada je ustao iz mrtvih, dao im je dva dara: dar mira i moć oprosta grijeha. Nije ih ukorio zbog slabe vjere, niti im je držao prodike o tome kako su se trebali ponijeti tijekom njegove agonije i muke. Prigrlio ih je svojom ljubavlju, šokirane i ranjene kakvi su bili nakon zbivanja Velikoga petka. On nas i danas prigrljuje istom tom ljubavlju. Kao što su apostoli prebrodili svoju tugu, tako se i mi trebamo uzdići nad boli u srcu. Moramo biti iscijeljeni”, napisao je Wylężek.

Za razliku od ostalih dijelova Velike Britanije, Engleska nije provela obustavu bogoslužja tijekom zatvaranja zbog pandemije s početkom u siječnju.