Kako je Djevica Marija izgledala? Čini se da nam njezina ukazanja, barem ona najpoznatija, (Guadalupe, Lourdes ili Fatima) neće dati odgovor, jer je njezin izgled bio prilagođen mjestu i vremenu u kojem se pojedino ukazanje dogodilo.

U potrazi za drugačijim rješenjem ovog pitanja, brazilski umjetnik Átila Soares da Costa Filho odlučio je do Marijina izgleda doći posredno: preko lika njezina Sina te uz uporabu računalnih alata poput umjetne inteligencije i digitalne obrade fotografija.

Filho je u svom prikazu Marije koristio rad grafičkog dizajnera Raya Downinga, koji je ranije napravio 3D modele Isusova lika koristeći se podacima do kojih je došao uz pomoć Torinskog platna.

“Downingovi rezultati smatraju se najautentičnijima i najprihvaćenijima među svim pokušajima. Koristeći ovo lice kao bazu, proveo sam razne eksperimente sa softverom umjetne inteligencije i visokotehnološkim konvolucijskim neuronskim mrežama kako bih promijenio spol. Zatim sam koristio druge programe za prilagođavanje lica, i na kraju, nešto ručnog umjetničkog retuširanja, kako bih što bolje definirao etničku i antropološki žensku fizionomiju iz Palestine prije 2000 godina…”, kazao je Filho za Aleteiu.

Na ovaj je način brazilski umjetnik dobio prikaz Marije kao odrasle osobe, ali je također želio pokazati kako je mogla izgledati u adolescentskoj dobi. Ponovno je upotrijebio metode umjetne inteligencije kako bi smanjio starost prikaza te bi dobio Mariju u dobi u kojoj se smatra da je rodila Isusa.

Svoje prve rezultate Filho je objavio još 2021. godine, te za njih dobio pohvalu jednog od najvećih stručnjaka za Torinsko platno, istraživača Barrieja M. Schwortza, a njegovi su prikazi uvršteni i u Odjel za proučavanje fatimskog svetišta u Portugalu. Nešto više od dvije godine nakon svojeg prvog rada, Filho je uspio doći do još realističnijih rezultata.

U dolje prikazanim fotografijama, s lijeve strane su prikazi Marije nastali 2021. godine, a s desne strane prikazi nastali 2024.:

Marija kao tinejdžerica Foto: Átila Soares da Costa Filho

Marija kao odrasla osoba Foto: Átila Soares da Costa Filho