Pokret fokolara, jedna od laičkih stvarnosti Katoličke Crkve, pokrenut će nezavisnu istragu zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, objavljeno je na njihovim službenim stranicama.

Slučajevi se odnose na francuski ogranak Pokreta te se, prema dostupnim informacijama, tiču jedne osobe identificirane samo kao J.M.M.

Radi se o nekadašnjem članu fokolara koji je živio kao posvećeni laik, a članom Pokreta ostao je gotovo dvadeset godina nakon što je priznao zločin koji je počinio.

Naime, J.M.M. je još 1994. optužen da je tijekom 1981. i 1982. seksualno zlostavljao maloljetnu mušku osobu koja je tada imala 15, odnosno 16 godina. Po primitku informacije optuženi je odmah maknut sa svih zaduženja povezanih s mladima. Slučaj je kasnije napušten zbog zastare.

Nakon što je 1998. pokrenuta civilna parnica optuženi je priznao zločin te je morao platiti odštetu. Potom je, na zahtjev nadređenih, nekoliko godina išao na psihoterapiju. Iz Pokreta fokolara izbačen je 2016. nakon što se žrtva ponovno obratila vodstvu te katoličke organizacije i Francuskoj biskupskoj konferenciji.

U međuvremenu su se pojavile i druge optužbe protiv istog počinitelja te je uslijedio sastanak predstavnika fokolara sa žrtvama. Nakon što je sastanak održan 18. rujna ove godine, donesena je odluka o osnivanju nezavisnog tijela i pokretanju istrage.

U službenom priopćenju iz Pokreta su istaknuli kako je tijekom susreta sa žrtvama supredsjednik fokolara Jesús Morán “izrazio svoju bol i sram zbog pretrpljenog zlostavljanja ‘te zbog šutnje i nedostatka inicijative koje su različite osobe na odgovornim pozicijama godinama podržavale'”.

Također je istaknuto kako će sastav nezavisnog tijela biti objavljen uskoro.

“Njegova zadaća bit će saslušati žrtve te prikupiti daljnja svjedočenja, kao i istražiti je li došlo do ikakvih ometanja, zataškavanja i prikrivanja od strane odgovornih osoba u Pokretu. Na kraju istrage nezavisno tijelo javno će objaviti završni izvještaj.”

Dodajmo i kako su dan uočio objave priopćenja zbog navedenog slučaja ostavke ponudile dvije osobe odgovorne za francuski ogranak fokolara te jedna osoba odgovorna za Pokret na razini Zapadne Europe.

Predsjednica te katoličke organizacije Maria Voce prihvatila je njihovu ostavku.

“Uvjereni smo kako je jedini ispravni put ponuditi žrtvama našu punu pažnju i priznati počinjeno zlo. Ovdje želim ponovno istaknuti našu punu i bezuvjetnu suradnju kako bismo osvijetlili činjenice i donijeli pravdu žrtvama”, poručila je predsjednica fokolara.

Pokret fokolara osnovala je 1943. Chiara Lubich. Organizacija trenutno dijeluje u 180 zemalja te ima više od 140 tisuća članova.