Misionarke ljubavi

Ministrica u indijskoj vladi, Maneka Ghadi, potvrdila je kako je početkom tjedna poslala inspekcije u sve dječje domove koje vode Misionarke ljubavi, donosi Catholic News Agency. Ovaj potez se dogodio nakon što je odjeknula vijest kako je jedna zaposlenica doma za samohrane majke Nirmal Hriday, koji se nalazi u državi Jharkhand, navodno prodavala djecu obiteljima na posvajanje. Ghandi je također potvrdila kako je svim dječjim centrima i domovima za nezbrinutu djecu u državi naredila kako se u roku od mjesec dana moraju registrirati pri nadležnim institucijama.

Ranije ovoga mjeseca doznalo se kako su dvije žene, od kojih je jedna časna sestra Misionarka ljubavi a druga zaposlenica doma, uhićene nakon što ih je jedan par optužio da su prodale muško novorođenče. Anima Indwar, koja je bila od 2002. godine u domu zaposlena kao čistačica, i časna sestra Konsalia uhićene su početkom ovog mjeseca. Indwar je priznala da je prodala dijete, ali je istovremeno potvrdila kako sestra Konsalija nije bila prisutna dok se obavljala transakcija, ali i da je biološka majka djeteta sudjelovala u prodaji.

Policija je objavila kako su posvojitelji navodno čistačici platili 120 tisuća rupija (oko 1760 dolara). Čistačica Indwar je dijete naknadno vratila u dom a da im nije nakon toga vratila njihov novac. Dječak je rođen 1. svibnja, a posvojen je nekoliko tjedana kasnije. Međutim, kako donose indijski mediji, čistačica je početkom lipnja kontaktirala par i rekla im kako zbog „određenih formalnosti“ moraju vratiti dijete u dom.

Časna sestra Konsalia je pred policijskim kamerama objasnila na koji način je doznala da je jedna njihova djelatnica prodala bebu. „Kada sam je prvi put upitala gdje je dijete, nije mi htjela ništa priznati. Tek kada sam je pritisnula, ona je priznala kako je bebu prodala“, izjavila je sestra Konsalia. Časna sestra je također izjavila kako joj je čistačica tvrdila da za to nije uzela nikakav novac. Sestra Konsalia je nakon toga slučaj prijavila vlastima i naredila da se beba vrati u dom. Međutim, policijski izvori tvrde kako je Indwar policiji navodno dostavila rukom ispisan papir u kojem sestra Konsalia od nje traži da na sebe preuzme odgovornost.

Indijski biskupi se pitaju je li časna sestra doista bila sudionica prodaje ili ipak žrtva prisilnog priznanja u policiji. Biskup Theodore Mascarenhas, pomoćni biskup Ranchija, za NDTV je optužio policiju kako cijelu organizaciju Majke Terezije tretiraju kao kriminalnu organizaciju te ukazao na nekoliko značajnih propusta tijekom istrage. „Nitko se nije mogao susresti sa sestrom Konsalijom u pritvoru. To je bilo moguće tek osam dana nakon njezina uhićenja, kada je već bila saslušana na sudu. Njezin odvjetnik je u deset minuta razgovora, koliko mu je bilo omogućeno, od nje uspio saznati tek kako ju je policija natjerala na priznanje“, rekao je Mascarenhas.

Pomoćni biskup je potvrdio kako se prodaja možda i dogodila, ali i da je „pogrešno za to optuživati cijelu kongregaciju sestre Terezije“. Bivši premijer države Jharkhand, Babulai Marandi, posjetio je dom i nakon toga izjavio kako je ovaj slučaj prerastao u „medijsko suđenje“ te dodao kako su Misionarke ljubavi godinama služile indijskom društvu. Policija, s druge strane, tvrdi kako su sve optužbe osnovane na dokazima i priznanjima osumnjičenih.

Glasnogovornik sjedišta Misionarki ljubavi u Kalkuti izjavio je kako su one još 2015. godine prestale posredovati u posvajanju djece te kako za to nikada nisu uzele novac. Nadodao je kako je red pokrenuo vlastitu istragu. Oporbene stranke u Indiji optužile su vladajuću stranku Bharatiya Janata (BJP) kako provodi uhićenja i istrage na temelju “nevjerojatnih optužbi”.

Jedan vladajući političar u državi Jharkhand, gdje se navodno dogodila prodaja muškog novorođenčeta, čak je izjavio kako vlada „zlonamjerno zlostavlja ljubav i ime sestre Terezije“. Rameshwar Oraon, predsjednik Kongresa države Jharkhand i bivši policajac, za indijske medije je komentirao kako pojedini policajci očito pokušavaju sudjelovati u kontroverznim policijskim akcijama protiv Misionarki ljubavi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net