Pariška nadbiskupija predstavila je planove za novi interijer katedrale Notre-Dame koja je teško oštećena u požaru 2019. godine.

Nadbiskup Laurent Ulrich otkrio je imena dvojice kandidata odabranih za izradu novog liturgijskog namještaja — uključujući oltar, svetohranište, katedru, ambon i krstionicu, kao i stolice za vjernike, prenosi NCR.

Odluka je objavljena 23. lipnja, a uslijedila je nakon dvije faze konzultacija pokrenutih prošlog listopada i siječnja, na kraju kojih je nadbiskupijski umjetnički odbor odabrao pet umjetničkih projekata.

Pariški nadbiskup pozvao je kandidate da u svom umjetničkom izričaju teže “plemenitoj jednostavnosti” , tražeći da “predstavljeni radovi poštuju mjesto, njegovu povijest, njegovu snažnu simboliku sačinjenu od misije koju je ispunjavalo tijekom stoljeća” — ali također, da poštuju “duh katoličke liturgije, prema značenjima i normama utvrđenim nakon Drugoga vatikanskog koncila”.

Kipar i dizajner Guillaume Bardet određen je da izradi pet glavnih elemenata liturgijskog namještaja koji će biti izrađeni od tamne bronce.

Se revela el nuevo interior de la catedral de Notre Dame

Mientras el mundo espera ansiosamente la reapertura de la…

Objavljuje Buscador de Arquitectura (arq.com.mx)Srijeda, 28. lipnja 2023.

Iako izbor materijala odudara od ostatka katedrale, za nadbiskupa Ulricha odabrani projekt dio je “koherentne” cjeline, u kojoj se dijelovi “dobro uklapaju”, kako je napisao u svom uvodu u priopćenje za javnost. Spomenuta koherentnost nije postojala u elementima uništenim 2019. godine, budući da su ih dizajnirali različiti umjetnici u različitim stilovima.

Dizajn stolica za vjernike, njih ukupno 1500, povjeren je Ionni Vautrin. Izrađene od punog hrasta, s otvorenim naslonom, dizajnirane su tako da se mogu međusobno povezati.

Relikvijar za trnovu krunu izradit će Sylvain Dubuisson. Njega je nadbiskup već ranije izabrao za ovaj rad, bez prethodnog natječaja. Veličina relikvijara motivirana je željom da se učini vidljivijim i omogući vjernicima da ga dotaknu, kako je odredio rektor katedrale monsinjor Olivier Ribadeau Dumas.

Ukupni troškovi novih objekata, koje financira Fondation Notre-Dame, procijenjeni su na 6 milijuna eura.

Modeli projekta još uvijek čekaju konačno odobrenje Francuskog nacionalnog povjerenstva za arhitekturu i baštinu, koje bi svoju presudu trebalo donijeti 13. srpnja.