Četiri svećenika Siro-malabarske Crkve izbačena su iz sjemeništa u južnoj Indiji nakon što su odbili prihvatiti unificirani oblik liturgije, prenosi Pillar.

Ova odluka je prvi disciplinski čin protiv lokalnog svećenstva otkako je papinski izaslanik, nadbiskup Cyril Vasil, postavio ultimatum svećenicima nadbiskupije Ernakulam-Angamaly koji se protive liturgijskim normama koje je izglasala siro-malabarska sinoda.

“Četiri nadbiskupijska svećenika upitana su hoće li slijediti format svete mise koji su odobrili papa Franjo i [Siro-malabarska] crkvena sinoda. Rekli su da neće. Zato im je naloženo da napuste prostorije sjemeništa”, rekao je dužnosnik nadbiskupije Ernakulam-Angamaly za Hindustan Times u srijedu.

Naredba svećenicima da napuste sjemenište došla je, prema pisanju Hindustan Timesa, u obliku “premještaja” iako klericima nije dana nova služba. Pismo o premještaju potpisao je nadbiskup Andrews Thazhath, apostolski administrator Ernakulam-Angamalyja.

Naredba je uslijedila nakon prošlotjednog priopćenja nadbiskupa Vasila, u kojem je postavio nedjelju, 20. kolovoza, kao krajnji rok za svećenike nadbiskupije da odustanu od protivljenja unificiranom misnom obredu koji je propisala sinoda Siro-Malabarske Crkve, a prema kojem svećenici tijekom jednog dijela mise trebaju biti okrenuti ad orientem.

Kako stvari stoje čini se da provedbe Vasilove odredbe neće ići tako lagano. Prošle nedjelje je samo šest od 328 župa u nadbiskupiji Ernakulam-Angamalyja, koja broji oko pola milijuna vjernika, slavilo misu prema unificiranom obredu, dok su u sedam drugih župa ljudi spriječili svećenike da izvrše naredbu papinskog izaslanika.