Britanska sutkinja dopustila je doktorima da izvrše pobačaj nad trudnicom s intelektualnim poteškoćama, unatoč njenom protivljenju.

Kako javlja Catholic News Agency, sutkinja Nathalie Lieven presudu je donijela jučer, 21. lipnja, na Sudu za zaštitu koji se bavi donošenjem odluka u ime onih koji mentalno nisu sposobni donijeti ih sami.

“Potpuno sam svjesna činjenice kako nalaganje Države ženi da prekine trudnoću, premda sama to ne želi, predstavlja ogromno nametanje”, istaknula je Lieven, dodavši međutim kako mora djelovati “u skladu s onim što je najbolje za nju, a ne u skladu s društvenim pogledima na prekid trudnoće”.

Trudnica, kojoj identitet nije otkriven, opisana je kao osoba u dvadesetim godinama s intelektualnim poteškoćama te se trenutačno nalazi pod njegom Nacionalne zdravstvene službe.

Doktori su htjeli izvršiti pobačaj tvrdeći kako bi on, s obzirom na njene umanjene intelektualne sposobnosti, bio manje traumatičan od poroda, osobito ako bi se dijete moralo dati na udomljavanje.

Osim trudnice tomu se usprotivila i njena majka, navodno nekadašnja babica porijeklom iz Nigerije, istaknuvši kako abortus nije u skladu s njihovom katoličkom vjerom. Majka je pritom izjavila kako će brigu o unučetu preuzeti na sebe. Socijalni radnik koji skrbi o trudnici također je istaknuo kako se protivi njenom prisiljavanju na pobačaj.

Vjeruje se kako je djevojka intelektualno na razini osnovne škole, a policija ne zna je li začela pod prisilom te još uvijek ispituje cijeli slučaj.

Sutkinja, pak, nije uvažila želje trudnice i njezine majke, istaknuvši kako smatra da djevojka ne zna što znači imati dijete.

“Mislim da ona želi imati dijete jednako kao što bi htjela imati lijepu lutku”, istaknula je, dodavši kako smatra da se njezina majka ne bi mogla istovremeno brinuti za kćer i unuče.

Također je prihvatila mišljenje doktora da bi pobačaj za djevojku bio manja trauma.

“Vjerujem kako bi (djevojka) doživjela veću traumu ako bi joj uzeli dijete (nakon poroda)”, poručila je sutkinja, jer bi “tada to već bila prava beba”, a sada, iako joj je trudnoća izgleda “stvarno, ona nema dijete izvan svog tijela koje može dotaknuti”.

Nathalie Lieven je, kako izvještava CNA, već kao odvjetnica sudjelovala u slučajevima o pobačaju. Godine 2011. predstavljala je Britansku službu za savjetovanje o trudnoći, zalažući se za mogućnost da britanske žene umjesto u bolnicama medicinski pobace svoju djecu u vlastitim domovima.

Tijekom drugog slučaja, 2016. godine, na sudu je tvrdila kako zakoni o pobačaju Sjeverne Irske krše Zakon o ljudskim pravima Ujedinjenog Kraljevstva. Godinu kasnije iste je zakone usporedila s mučenjem, nazvavši ih diskriminatornima.

Za razliku od ostatka Britanije gdje je pobačaj dozvoljen do 24 tjedna trudnoće, u Sjevernoj Irskoj on je zabranjen osim u slučajevima životne ugroženosti majke ili ozbiljne ugroze njezina fizičkog ili psihičkog zdravlja.

*Pročitajte više: O slučaju engleske sutkinje koja je prisilila majku na pobačaj: Kad suci zasjednu na kraljevsko prijestolje

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net