Biskup John Sherrington, pomoćni biskup Westminstera, govoreći u ime katoličkih biskupa Engleske i Walesa, osudio je nedavnu odluku britanskog suda prema kojoj žena s intelektualnim poteškoćama mora pobaciti iako se tome protivi.

Sherrington je naglasio kako je “svaki pobačaj tragedija” dodavši kako je “ova tragedija još izraženija u nedavnom slučaju pravne odluke Suda za zaštitu koji je odredio da majka, koja je u dvadesetima i ima ‘umjereno teške’ teškoće u učenju te želi zadržati svoje dijete u 22. tjednu trudnoće, mora pobaciti”.

Porod djeteta podupiru njezina majka koja je rekla da će se brinuti za dijete, njezina socijalna radnica i njezin pravni tim, no unatoč tome sutkinja je ipak ustvrdila kako je ‘u najboljem interesu’ majke da pobaci.

“Prisiljavanje žene na pobačaj protivno njezinoj volji, te volji njezine uže obitelji, narušava njezina ljudska prava, a da ne spominjemo prava nerođenog djeteta na život i obitelj koja se zalaže za brigu o djetetu”, dodao je pomoćni biskup Westminstera, upozorivši kako postoji “osjetljiva ravnoteža između prava pojedinca i ovlasti države”, koja je u ovom slučaju narušena.

“Ovo je tužna i uznemirujuća odluka za cijelu obitelj koju držimo u svojim molitvama. Ovaj slučaj, u vezi kojeg nisu dostupne sve informacije, podiže ozbiljna pitanja o značenju ‘najboljih interesa’ kada pacijentu nedostaje mentalni kapacitet i podvrgnut je odluci suda koja ide protiv njegove volje”, zaključio je Sherrington.

O cijelom slučaju oglasio se i biskup Paisleya, John Keenan, koji je pozvao Ministarstvo zdravstva da intervenira u ovom slučaju.

“Odluka je pogrešna na mnogo razina”, istaknuo je Keenan. “Ona uvodi opasne nove dosege u presezanju državne moći nad svojim građanima. To je pogrešna odluka koja mora biti promijenjena, ne samo zbog interesa ove žene i njezina djeteta, nego i zbog interesa svakoga tko u ovoj zemlji vjeruje u slobodu izbora.”

Ivo Džeba | Bitno.net