Norveška

Norveški vrhovni sud presudio je u korist dr. Katarzyne Jachimowicz, koja je 2015. godine dobila otkaz nakon što je pozvavši se na priziv savjesti odbila ugraditi spiralu.

Sud je procijenio kako je odluka dr. Jachimowicz bila unutar njezinih prava, te pozvao vlasti da poštuju pravo na priziv savjesti svojih medicinskih stručnjaka.

Liječnici je otkaz uručila općina Sauherad, iako su prilikom njezina zapošljavanja znali da će dr. Jachimowicz koristiti svoje pravo da odbije djelovati protivno svojim uvjerenjima.

U svojoj odluci Vrhovni sud je naveo kako je “sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti jedan od temelja ‘demokratskog društva’ unutar značenja Konvencije”.

“U svojoj vjerskoj dimenziji ona je jedan od najvitalnijih elemenata koji sačinjavaju identitet vjernika i njihovu koncepciju života, ali također je dragocjena za ateiste, agnostike, skeptike i neopredjeljene. Pluralizam, neodvojiv od demokratskog društva, koji se teškom mukom stjecao tijekom stoljeća, ovisi o njoj”, stoji u obrazloženju odluke.

Zadovoljstvo odlukom istaknuo je Håkon Bleken, odvjetnik gospođe Jachimowicz. Bleken smatra kako ovakva odluka označava važan korak u pravom smjeru, ne samo za liječnike, nego za vjernike iz svih profesija.

„Presuda štiti jedno od najtemeljnijih prava, pravo na djelovanje u skladu s dubokim uvjerenjima. Doktorica Jachimowicz svoje zvanje stručnjakinje u području medicine shvaća ozbiljno. Prisegnula je da će štititi život i odbila na bilo koji način sudjelovati u njegovu oduzimanju. Sud je danas ustanovio da je imala svako pravo tako postupiti”, rekao je Bleken.

S druge strane, načelnica općine Sauherad, Mette Haugholt, „iznenađena je i razočarana“ odlukom vrhovnog suda. Smeta joj to što odluka „omogućava laicima priziv na savjest dok vrše javnu službu“. Znači li to da načelnica Haugholt preporučuje da se javna služba vrši nesavjesno teško je reći, ali izjava upućuje na to.

Ivo Džeba | Bitno.net