ODLUKA USTAVNOG SUDA

Pobjeda influencerice koju prate milijuni: Može ponovno objaviti video u kojem podržava tradicionalni brak

"Nitko ne bi trebao biti cenzuriran niti se bojati kaznenog progona zbog izražavanja svojih uvjerenja", istaknuli su odvjetnici Kike Nieto

Tino Krvavica
Erika “Kika” Nieto

Erika “Kika” Nieto

Kolumbijska internet-senzacija i influencerica  Erika “Kika” Nieto može ponovno na društvenim mrežama objaviti video u kojem izražava potporu tradicionalnom braku između muškarca i žene.

Odluka je to tamošnjeg Ustavnog suda koji je time srušio raniju presudu niže instance, javlja Catholic News Agency.

“Nitko ne bi trebao biti cenzuriran niti se bojati kaznenog progona zbog izražavanja svojih uvjerenja”, poručio je Santiago Guevara, odvjetnik za nevladinu udrugu Nueva Democracia koja je uz pomoć kršćanske pravne organizacije Alliance Defending Freedom (AFD), zastupala Nieto.

“Zajedno s Kikom zadovoljni smo što je Ustavni sud promijenio odluku o cenzuri. Kika se držala čvrsto kroz ovo iskušenje kako bi obranila slobodu svih koji izražavaju svoja uvjerenja”, dodao je Guevara.

Slučaj Kike Nieto traje od travnja 2020 kada je tužbu protiv nje podigao José Francisco Montufar Rodríguez, odvjetnik i LGBTIQ+ aktivist.

Rodríguez je od kolumbijskog suda zahtijevao da cenzuriraju video u kojem je influencerica, koja se inače više puta deklarirala kao kršćanka, rekla: “Mislim da nas je Bog sve stvorio, da je stvorio muško i žensko kako bi muškarac bio sa ženom i žena s muškarcem i to je to.”

“Što smo učinili nakon toga, da bude muškarac s muškarcem i žena sa ženom, mislim da nije ispravno. No, zapamtite ovo: Toleriram to”, poručila je Nieto.

Video je izvorno objavljen 2018. pod naslovom “Moj najiskreniji video”, a u njemu je influencerica odgovarala na pitanja svojih pratitelja, koji se broje u milijunima.

Nakon što je protiv nje podnesena tužba sud je naložio da se snimka makne s društvenih mreža, no odluku je 23. studenog poništio Ustavni sud.

Nietini odvjetnici kažu kako nisu potpuno zadovoljni presudom te ističu da je odluka donesena zbog proceduralnih razloga, a ne kako bi se zaštitila sloboda govora.

“Sud smatra da nisu bili ispoštovani zahtjevi neposrednosti i supsidijarnosti pravnih radnji, s obzirom na to da tužitelj nije prvo tražio druga sredstva te je tužbu podnio dugo nakon što se stvar dogodila”, rekao je Guevara.

“Premda Kika može ponovno objaviti svoj video jer odbačena presuda kojim je on neopravdano cenzuriran, istina je da se radi o proceduralnim razlozima. Nije donešena odluka koja bi potvrdila da je sud odlučio u korist slobode vjeroispovijesti i govora.”

Objavljeno: 26. studenoga 2021.