KRV JE PREŠLA U TEKUĆE STANJE

Prvi put 2022. godine dogodilo se čudo sv. Januarija

Krv našega mučenika Januarija podsjeća nas na krv svih onih malenih, nevinih žrtava zla, nasilja, prijestupa i rata, rekao je nadbiskup Battaglia

Matija Štahan/CNA
Foto: travelamalfi.com

Foto: travelamalfi.com

Čudo sv. Januarija ponovno se dogodilo, prvi put u 2022. godini, piše CNA.

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia u napuljskoj je katedrali u subotu 30. travnja otvorio trezor s relikvijom Januarijeve krvi i otkrio kako je krv već prešla u tekuće stanje.

Čudo sv. Januarija obično se događa triput godišnje, kada nadbiskup podiže i okreće ampulu s krvlju, otkrivajući kako su osušeni ostaci krvi prešli u tekuće stanje. Po lokalnoj predaji, izostanak čuda tumači se kao loš znak, upućujući na rat, glad, bolest ili kakvu drugu katastrofu.

Nakon što je objavljeno kako je svečeva krv prešla u tekuće stanje, napuljski vjernici prvi su put u tri godine održali svečanu procesiju kroz gradske ulice, noseći bistu sv. Januarija i ampulu s njegovom krvlju od katedrale do bazilike sv. Klare.

Na svetoj misi, nadbiskup Battaglia naglasio je Januarijevu odanost Evanđelju, koja se očituje u praćenju Isusa sve do točke mučeništva.

“Ako smo se iz nekog razloga okupili ovdje večeras, to je zbog toga što je biskup Januarij Božju Riječ shvatio ozbiljno, slijedeći Gospodina Isusa do kraja, čak to točke prolijevanja vlastite krvi, čak i do točke predavanja vlastita života, znajući da nema veće ljubavi od one koja se daje za prijatelje”, rekao je Battaglia u propovijedi.

Napuljski nadbiskup potom je zatražio Januarijev zagovor za prestanak nasilja u njegovoj nadbiskupiji, ali i da “prestane teći krv” u ratu u Ukrajini.

“Krv našega mučenika Januarija podsjeća nas na krv svih onih malenih, nevinih žrtava zla, nasilja, prijestupa i rata”, zaključio je Battaglia.

Sveti Januarij, zaštitnik Napulja, u 3. je stoljeću bio biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana.

Osim na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, čudo sv. Januarija obično se događa i 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana.