Najveći izvršitelj pobačaja u SAD-u odlučio je ukloniti ime svoje osnivačice Margaret Sanger s klinike u New Yorku.

“Danas je Planned Parenthood Grater New York (PPGNY) objavio svoje planove o uklanjanju imena Margaret Sanger sa zdravstvenog centra Manhattan u svrhu javnog opredjeljenja za obračunavanje sa štetnom povezanošću svoje osnivačice s eugeničkim pokretom”, objavili su iz organizacije.

“PPGNY je također objavio kako radi s gradskim vijećem i zajednicom kako bi se preimenovao počasni ulični natpis koji označava ‘Trg Margaret Sanger’ na sjecištu ulica Bleecker i Mott u Manhattanu”, stoji također u priopćenju.

Iz njujorškog Planned Parenthooda su također poručili kako je ovaj potez prvi u nizu u udaljavanju od Sangeričinog nasljeđa povezanog s rasizmom.

Sangeričino “rasističko nasljeđe”, rekla je predsjednica PPGNY-a, “ je jasno dokumentirano. … Postoji obilje dokaza da je Sanger duboko vjerovala u eugeničku ideologiju, što je u potpunoj suprotnosti s našim vrijednostima.”

Američki pro-life aktivisti izrazili su iznenađenost i zadovoljstvo ovakvom odlukom. Kristen Day, koja vodi skupinu naziva Demokrati za život, na Twitteru je napisala: “Američki Demokrati za život čestitaju Planned Parenthoodu na uklanjanju imena Margaret Sanger s klinike u Manhattanu. … Napokon priznaju svoje rasističko nasljeđe.”

Ograđivanje od Margaret Sager dolazi samo dva tjedna nakon što je u National Review Online objavljen tekst Alexandre DeSanctis, u kojem autorica postavlja pitanje hoće li oni koji po Americi ruše spomenike “okrenuti svoj pogled prema mnogo opasnijim prijestupnicima rasne jednakosti: osnivačici Planned Parenthooda Margaret Sanger”.

O eugeničkim i rasističkim stavovima Margaret Sanger pisali smo u više navrata, a ovdje možete pronaći neke od najistaknutijih.