Planned Parenthood potrošit će ove godine čak 45 milijuna dolara na lobiranje i potporu za proabortivne političke kandidate na američkim predsjedničkim izborima i izborima za Kongres, objavili su čelnici te organizacije koja vodi klinike za abortus.

Kampanja za proabortivne kandidate nosi ime „Mi odlučujemo 2020.“. Riječ je o najvećem iznosu koji je ova organizacija dosad uložila u političke kampanje.

Kako je za CBS News objasnila izvršna direktorica organizacije Jenny Lawson, Planned Parenthood to čini jer su „ulozi najveći dosad“.

Lawson i ostali proabortivni aktivisti su u strahu da bi američki Vrhovni sud, nakon što je predsjednik Donald Trump imenovao dva nova suca, mogao donositi odluke u prilog zaštite života nerođenih. Neki govore i o mogućem ukidanju odluke “Roe protiv Wade” kojom je 1973. legaliziran abortus u Sjedinjenim Državama.

Zbog imenovanja Trumpovih sudaca u Vrhovni sud, demokratski kandidati za Bijelu kuću i Kongres imaju najjaču proabortivnu agendu do sada, što je i Lawson pohvalila.

„Neki od kandidata imaju najhrabriju politiku reproduktivnih prava koje smo dosad vidjeli“, rekla je.

„Hrabra politika“ uključuje potporu za kasne pobačaje (late term abortion), uvođenje abortivnih tableta bez recepata i pretvaranje “Roe protiv Wade” u federalni zakon. Većina kandidata podržava i ukidanje Hyde Amendmenta, zakona koji zabranjuje financiranje abortusa iz saveznog zdravstvenog osiguranja. Hyde Amendment, donesen 1976., po nekim je procjenama od legalizacije abortusa u SAD-u spasio od abortusa oko dva milijuna djece.

Najveći dio od 45 milijuna bit će potrošen na različite reklame kojima će se promovirati proabortivne poruke u pojedinim državama.

Planned Parenthood je već dugo vremena aktivan u lobiranju za proabortivnu agendu. Kako su u razgovoru za naš portal rekli autori filma „Neplanirano“, Chuck Conzelman i Cary Solomon, Planed Parenthood oko 10 posto svojega proračuna koriste za lobiranje na izborima za Kongres i Bijelu kuću.

„Podržavaju one koji podržavaju njihovu agendu i uništavaju one koji im se suprotstavljaju. U SAD-u je opasno biti pro-life političar. Stvorili su takvu situaciju“, rekao je Conzelman.

Osim u politici, lobiraju i u industriji zabave, prije svega u Hollywoodu. U upravi Planned Parenthooda postoji služba čija je funkcija lobirati među direktorima, glumcima i agencijama da proabortivna agenda bude zastupljena u njihovim filmovima.

Bitno.net